Előző
Következő
új cikk

Külföld

Törökország - Merkel „tisztességes párbeszédet” sürget

nepszava.hu|2017. ápr 17. 16:13
[A+ A-]

Nem működik a "kémia" - A német kancellár és a teljhatalomtra törő török kormányfő - Fotó: Sean Gallup/Getty Images

Angela Merkel német kancellár hétfőn arra szólította fel Recep Tayyip Erdogan török elnököt, hogy szoros népszavazási győzelme után teremtsen az országban lehetőséget egy „tisztességes párbeszédre”.

"A német kormány elvárja, hogy ez után a kemény kampány után a török vezetés korrekt párbeszédet folytasson az ország valamennyi politikai és társadalmi szervezetével” fogalmazott Angela Merkel a külügyminiszterrel, Sigmar Gabriellel közösen kibocsátott közleményében. Az „Igen” kampány a véglegeshez közeli eredmények szerint vasárnap 51,41 százalékkal győzött a vasárnapi szavazáson, amely elsöprő hatalmat biztosított Recep Tayyip Erdogan részére. A felháborodott ellenzéki csoportok azonban csalást kiáltanak és a szavazatok újraszámolását követelik.

Angela Merkel leszögezte: Németország „tiszteletben tartja a törökök jogát arra, hogy döntést hozzanak alkotmányukról”, de hozzátette: „a szoros eredmény jól mutatja, milyen mély a török társadalom megosztottsága”. A népszavazási kampány során Recep Tayyip Erdogan élesen bírálta Németországot és Hollandiát. Azzal vádolta a két országot, hogy a nácikhoz hasonló módon jártak el, amikor betiltották az „Igen” tábor nagy-gyűléseit.

Angela Merkel politikai tárgyalások megtartására hívta fel Ankarát, „amilyen gyorsan csak lehet”.

Az Európa Tanács és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (OSCE) megfigyelői hétfő estig számolnak be a népszavazással kapcsolatos előzetes megállapításaikról.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!