Előző
Következő
új cikk

Bűnügy-baleset

Elborzasztó állatkínzás Szabolcsban

Népszava|2017. ápr 18. 05:12
[A+ A-]

Elképesztő állapotban került a nyíregyházi Állatbarát Alapítványhoz egy fiatal kutya – adta hírül a civishir.hu. A szervezet április 11-én kapott bejelentést, miszerint Nagycserkeszen borzalmas körülmények között tartanak egy kutyát: egy fiatal, két- három év körüli németjuhász keverék kuporgott egy vashordóban, alig egyméteres láncon, víz és élelem nélkül. A feje a felismerhetetlenségig eltorzult a szorosan rácsomózott műanyag zsinór miatt. A súlyosan lesoványodott kutyát azonnal elhozták a tulajdonosától, az állatotthonban megkapta az elsődleges állatorvosi ellátást. "Mélyen elszomorít a tudat, hogy napjainkban, amikor az állatvédelmi törvényünk kimondja, hogy tilos kutyát tartósan láncon tartani, még mindig ilyen kínokat kell átélniük a védtelen állatoknak"- olvasható az alapítvány honlapján.

A nyíregyházi állatbarátok Fülöp ügyében megtették a szükséges feljelentéseket a jegyzői hivatalnál és a rendőrségen is.

Az állatvédelmi törvény első helyen mondja ki: az állatok érezni, szenvedni és örülni képes élőlények, tiszteletben tartásuk, jó közérzetük biztosítása minden ember erkölcsi kötelessége. Az állatokkal szembeni erőszak pedig bűncselekmény, amely a Büntető törvénykönyv szerint súlyos esetben akár 3 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető. A jogszabályoknak szinte nincs is elrettentő hatása, hazánkban ugyanis nem gyakori, hogy állatkínzásért valakit börtönbe zárjanak. Az állatvédelmi törvény tavalyi szigorítását követően a bírósági gyakorlat továbbra is inkább az, hogy az ilyen ügyekben felfüggesztett börtönbüntetéseket rónak ki.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!