Előző
Következő
új cikk

Belföld

Csúszhat a metrófelújítás a vizes vébé miatt

Népszava|2017. ápr 18. 05:08
[A+ A-]

Fogadást ajánlok: a fizetésemet feltenném Tarlós Istvánéval szemben, hogy a hármas metró felújítása nem fog elkezdődni az úszó világbajnokság vége előtt - jelentette ki Horváth Csaba az MSZP közgyűlési frakcióvezetője, hozzátéve, csodálkoznék ha Tarlós István tartani merné a tétet. 

Tarlós István főpolgármester korábban a sajtónak többször is leszögezte, hogy júniusban elkezdődnek a hármas metró felújítási munkálatai. Tarlós szerint először a metró Kőbánya Kispest - Nagyvárad tér közötti, déli szakaszának felújítása kezdődhetne meg, majd ezt követően októberben vágnának bele a Újpest és Lehel Tér közötti, északi szakasz rekonstrukciójába. A tervek szerint 2020 februárig tartanának a munkálatok. Horváth Csaba szerint viszont úgy látja: április van és még nincs érvényes közbeszerzés arra, hogy pontosan kik és mennyiért végzik majd el a metrófelújítást. Szerinte jól látszik, hogy "másfél éve a kormány mindenféle adminisztratív eszközt bevet, hogy a vébé előtt a város ne kezdhessen bele a budapestieket érintő beruházásokba." Így a főváros többször is nekifutott a metróvonal felújítási tenderének.Először tavaly ősszel kellett visszavonni a pályázatot, miután az összes jelentkező a rendelkezésre álló 131 milliárdos keretösszeghez képest 30-40 milliárddal nagyobb ajánlatot adott be. Ezután az év elején kellett visszavonni a pályázatot, méghozzá egy gyanúsan papírszagú indokra hivatkozva: a tender kiírása után megjelent egy jogszabály-módosítás, ami több, uniós közbeszerzésről szóló kormányrendeletet módosított. A kormány pedig arra kérte a BKV-t, hogy inkább újra írja ki a tendert.

Egyelőre az is kérdés, hogy a felújítások alatt honnan verbuvál a BKV pluszsofőröket a metrópótló buszokhoz. Szakszervezeti és városházi forrásaink szerint háromszáz sofőrre lenne szükség. Ugyanakkor a BKV normál ügymenetében így is komoly gondot okoz, hogy az alacsony fizetések miatt igen sok sofőr hagyta el a céget. Horváth Csaba úgy véli: a főváros vezetése és a kormány a nyáron legfeljebb egy-két tessék-lássék látszatmunkát indíthat az úszó vébé előtt, hogy azt hazudhassák, időben elkezdődött valami. Így például a Nagyvárad-téren már most óriásplakát hirdeti, hogy rövidesen valamiféle, a metróberuházáshoz kapcsolódó munkák kezdődnek el, ám ezek valójában felszíni munkálatok, maga a metró alagút felújításához hozzá sem fognak.

Batka Zoltán

Lájkoljon minket a Facebook-on is!