Előző
Következő
új cikk

Belföld

Tüntetések hete - És folytatják, jönnek az újabb tiltakozások

Népszava|2017. ápr 18. 05:03
[A+ A-]

Fotó: Molnár Ádám, Népszava

A kormány elleni tiltakozások hete jön a tiltakozások hete után. Kedden az Oktogonon lesz tüntetés, szerdán a budapesti Orosz Nagykövetség elé hirdettek gyülekezőt. Csütörtökön szintén az Oktogonra, illetve a budapesti hidakra mennek demonstrálni, szombaton az Oktogonon, vasárnap pedig a Erzsébet hídon várják az embereket. Tegnap egyébként nyolc külföldi helyszínen - Párizsban, Koppenhágában, Aalborgban, Sidneyben, New Yorkban, Portlandban, Kijevben, Brémában - volt demonstráció, szerdán Szófiában lesz hasonló rendezvény. Ezek a tiltakozások követték, illetve követik a múlt szombati Szabadság téri tiltakozást.

Nem maradunk csendben! - Legyen ez Magyarország leghangosabb tüntetése" - a szervezők szombat délután fél 6-ra várták a tüntetőket. Nem maradunk csendben, mert a szabad sajtó felszámolása után most a szabad oktatáson és azokon szervezeteken a sor, amelyek nem félnek kiállni mások és saját jogaikért! - írták a felhívásban. Orbán Viktor megfélemlítő politikája ellen tüntettek, hogy megmutassák, az országot nem lehet ellehetetleníteni. "Nem fogadjuk el, hogy módszeresen egymás ellen próbálják hangolni a társadalom különböző csoportjait. Ez ellen a zene és a békés közösség erejét mutatjuk fel" - fogalmaztak a szervezők már a zsúfolásig megtelt téren. A tüntetésen részt vett az elmúlt napok ellenzéki, polgári engedetlen megmozdulásainak egyik kulcsfigurája, Gulyás Márton is, aki aznap délután még Röszkén demonstrált a menekülő embereknek jogilag és emberségességi alapon is kijáró méltányos bánásmódért.

Gulyás a Ripost, a 888.hu vagy a Origo őt szexuális identitásával támadó propagandistáit várta a színpadra, de egyikük sem jelentkezett - pedig a tömeg azt skandálta: hol vagytok? "Buzeráns a ti szemetekben mindenki, aki a hatalmat kritizálni, buzerálni meri" -, mondta Gulyás, s el is sorolta: "amíg a ti hatalmatok tart, addig buzeránsnak minősül az ország döntő többsége. Ez a Fidesz-ország!" - tette egyértelművé, hozzátéve, ehelyett közös országot akarunk. Ez azt jelenti, hogy "semmit rólunk nélkülünk!!" Gulyás programot hirdetett "Csináljunk végre közös országot" céllal, aminek lényege: kikényszeríteni az egyenlő feltételeket biztosító, arányos választási rendszert. Nem kell összefogás, a különböző nézeten lévők összeborulása, hanem valódi megmérettetés lehetőségére van szükség - hangsúlyozta az aktivista, aki egyúttal a most meghirdetett mozgalmához, a Közös Ország Klubhoz, való csatlakozásra szólított fel. „Ez a kormány vagy lemond, vagy a dicsőséges pesti nép kirángatja őket a parlamentből” - mondta, és felhívta a tömeget: ne fogadják el, ne hagyják, hogy 2018-ban újra lemészárolja őket ez a hatalom. Vagy ez a torz, autokratikus rendszer marad, vagy arányos szisztémában választunk, amelyben a Fidesz végre visszatakarodik oda, ahova valós társadalmi támogatottsága alapján való - zárta beszédét Gulyás. A Szabadság téri demonstráció este 10-kor ért véget, ami után a tüntetők egy csoportja a Kossuth térre, vonult Orbán takarodj!", "Európát, demokráciát!" skandálva. A tüntetők végül éjfélig megszállták az Oktogont.

Szombat éjszaka a fővárosban kidekorálták Orbán Viktor házának bejáratát. "Szabad országot! Demokráciát! Jogállamot!" - ezt is olvashatta a kapuján a kormányfő. A DK-s Földi Judit ragasztott transzparenseket a Cinege utca épület bejáratára. A fehérvári önkormányzati képviselő, a párt elnökségi tagja egy uniós zászlót is kitűzött a miniszterelnök kerítésére.

Ki pénzel, kit?
A TV2 azt kérdezte több szerkesztőségtől, hogy Soros György pénzeli-e őket, meg azt, hogy ő irányítja-e a szerkesztőség munkáját, Magyarország támadását. A feladatot Szekszárdi Zsuzsanna riporterre bízták, aki a 24.hu-nak, a 444-nek, az Indexnek és az Magyar Nemzet Online-nak elküldte a kérdéseit vasárnap. Noha ugyanilyen levelet küldtek a HVG-nek is, ám ők a híradóból tudták meg, hogy húsvét vasárnap levelezni akartak velük. A rendszerük ugyanis a levélszemétbe rakta az üzenetet. A szerkesztőségek többsége válaszolt is csatornának. A 444.hu például azt válaszolta: "Mi a magunk urai vagyunk. Kívánjuk az összes kollégánknak, hogy hasonlóan szabadon dolgozhassanak!"Lájkoljon minket a Facebook-on is!