Előző
Következő
új cikk

Külföld

Mélyponton a Labour a a májusi voksolás előtt

Népszava|2017. ápr 18. 05:32
[A+ A-]

Majd egy évtizede legjobb eredményüket érnék el a brit konzervatívok, ha most tartanák a választásokat. A kormányzó toryk 44 százalékon állnak, míg a Jeremy Corbyn vezette Munkáspárt támogatottsága alig 23 százalékos. 

A konzervatív The Times napilapban közzétett, 21 százalékos tory előnyt mutató felmérés néhány héttel a közelgő helyhatósági választások előtt készült.

Hasonló eredményre jutott a ComRes intézet felmérése, amely szerint a Theresa May vezette Konzervatív Párt támogatottsága 46 százalékos, míg a Munkáspártra 25 százalék voksolna, e közvélemény-kutatás 21 százalékosra teszi a toryk fölényét.

A május 4-én esedékes helyi voksoláson előretörhetnek a konzervatívok, míg a Labour vereségre számíthat, akár 50 mandátumot is veszíthet. A Daily Telegraph Diane Abbottot, a Munkáspárt árnyék-belügyminiszterét idézte, Abbott Corbyn szövetségesének számít, s úgy vélekedett, ha menesztették volna a munkáspárti vezért, akkor még 10 százalékos sem lenne a Labour támogatottsága. A bírálók szerint ugyanakkor Corbyn „homokba dugja a fejét”, mit sem törődik azzal, hogy a munkáspárti szavazók kevesebb mint fele véli úgy, hogy jobb miniszterelnök lenne, mint Theresa May.

Ez a The Observer vasárnapi lapban közzétett Opinum-felmérés adataiból derült ki. Ha két jelölt közül kellett választani, a megkérdezettek 47 százaléka May miniszterelnökségét támogatta, s csak 14 százalék nyilatkozott úgy, hogy Corbynt szeretné kormányfőnek, 28 százalék pedig úgy vélekedett, hogy egyikükre sem voksolna. A Brexittel kapcsolatos belviták dacára 35 százalék nyilatkozott úgy, hogy a konzervatívok megbízhatóan irányítják a kilépési tárgyalásokat, januárban még csak 30 százalék vélte így. A Munkáspártra csupán 12 százalék bízná a brüsszeli tárgyalások lebonyolítását.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!