Előző
Következő
új cikk

Külföld

Megnyitják az ENSZ holocaust-aktáit

Népszava-információ|2017. ápr 18. 08:36
[A+ A-]

A londoni Wiener Könyvtár ezen a héten hozzáférhetővé teszi az ENSZ háborús bűnök bizottságának több tízezer aktáját, amelyek bizonyítékokat szolgáltatnak arra, hogy a világnak már korán bizonyítékai voltak a koncentrációs táborok létezéséről, az ott elkövetett szörnyűségekről – számol be róla a The Guardian brit lap.

A Wiener Könyvtárat 1934-ben alapította Amszterdamban Dr. Alfred Wiener, gyűjteni kezdte az adatokat a nácik rémtetteiről. A második világháború kitörésekor az archívumot átszállította Londonba, s a brit kormánnyal együttműködve dolgozott. A nürnbergi perekben az archívum adatai bizonyítékokat szolgáltattak a háborús bűnösök ellen.

Howard Falksohn, az archívum kezelője a lapnak elmondta, ezen a héten online kereshetővé teszik a katalógusukat, de az archívum a későbbiekben is nyitva áll. Eddig csak kutatók férhettek hozzá, az ENSZ-főtitkár engedélyével az adatokhoz, de nem készíthettek feljegyzéseket. „Ez az archívum nagy segítség lehet a holocaust-tagadás elleni fellépésben” – mondta Dan Plesch, a Londoni Egyetem kutatója, aki egy évtizede tanulmányozza a dokumentumokat.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!