Előző
Következő
új cikk

Belföld

Róna Péter: Orbán populista politikájának befellegzett

nepszava.hu|2017. ápr 18. 11:01
[A+ A-]

FOTÓ: Vajda József/Népszava

Róna Péter közgazdász nem lát esélyt arra, hogy Orbán Viktor letérjen az illiberális útról, engedve az uniós nyomásnak. Azt mondja a Magyar Nemzetnek adott interjúban: " A Fidesz egész struktúrája és gazdasági, személyes háttere az, ami. Így nincs esély a váltásra."

A riporter először a lex CEU és a civileket megbélyegző törvény várható hatásairól kérdezte Róna Pétert, aki így válaszolt:

- A lex CEU-nak és a külföldi támogatást is használó civil szervezetek megbélyegzéséről szóló törvényeknek következményei lesznek az ország és a miniszterelnök számára egyaránt. Orbán Viktor teljesen félreérti az amerikai politikai hagyományokat. Mert lehet, hogy Donald Trump nem kedveli a milliárdos Soros Györgyöt, de a határokon kívül az amerikai elnök köteles képviselni az ország állampolgárait és létesítményeit, márpedig a CEU-t ért támadás durván sért egy fontos és kiemelkedően sikeres intézetet. Várhatóan ennek a támadásnak lesz megtorlása. Úgy tűnik, Orbán nem érti az amerikai rendszer működését.... De tovább megyek, nemcsak az amerikai érdekeket sérti az orbáni politika. Az Európai Unió ellen évek óta tartó folyamatos támadásból már nemcsak az unió vezetőinek, de az Európai Néppárt frakciójának is elege van, s a hónap végén tartandó kongresszuson napirenden lesz a Fidesz kizárása. A kizárás realitását igazolja, hogy egyre több hang követeli a frakción belül: távozzon a magyar párt a szövetségből.

A magyarországi tüntetésekkel és a 2018-as esetleges kormányváltással kapcsolatban a közgazdász-üzletember kifejtette:

– Nemcsak hogy látok esélyt a váltásra, de azt egyre valószínűbbnek látom. Európában ugyanis változások indultak el. A populizmus elérte a csúcsot és lejtőre került...Vagyis az európai populizmus, amelynek fő zászlóvivője Orbán Viktor, bukásra van ítélve.

Azzal is tisztában kell lenni, hogy annak a Nagy-Britanniának, amely nagyon sok esetben az európai integráció kerékkötője volt, az unióból való kilépésével erősödni fognak az integrációs erők. E folyamat erősödésére elsősorban az őszi németországi választásokat követően lehet számítani. Ezzel Orbán populista politikájának is befellegzett, ahogy a kontinens sok országában ez a folyamat már meg is indult... Jól mutatja a vélekedést hazánkról, hogy egy vacsorán, ahol egy uniós biztos és egy európai bíró is részt vett, s nem tudták rólam, hogy magyar vagyok, elhangzott, hogy Magyarországot és Bulgáriát nem kellett volna beengedni az unióba.

Az utolsó kérdés és válasz így szól:

– Lát-e arra esélyt, hogy az a fiatal generáció, amely mostanában kezdi felnőtt életét, s túllépett a hagyományos bal-, illetve jobboldali gondolkodásmódon, előre tudja vinni az ország szekerét?

– Határozottan igen. Alkothatnak valami újat, valami nagyot, de csak akkor, ha a politika kivonul a gazdasági életből, a kultúrából, a tudományból és az oktatásból, jelenleg ugyanis nagyon rájuk telepedett. Hagyni kellene, hogy például a tanárok tegyék a dolgukat, hiszen ez a szakmájuk. Biztosan jobban értenek hozzá, mint a politikusok. A fél évszázada megújított finn oktatási rendszer sikere is ezt mutatja. Ha erre nem kerül sor, akkor a legtehetségesebbek továbbra is elhagyják az országot, mert tőlünk nyugatra ez a túlzott politikai dominancia nem divat. Ezek közül a tehetséges fiatalok közül sokat lehetett látni a CEU-tüntetésen. Az viszont még mindig rejtély előttem, hogy miért nem vérlázítóan felháborító a magyar társadalom számára, hogy a politika bezár egy egyetemet.

A teljes interjút itt találja!

Lájkoljon minket a Facebook-on is!