Előző
Következő
új cikk

Külföld

Francia elnökválasztás - Íme a jelöltek programjának fő elemei

nepszava.hu|2017. ápr 18. 16:36
[A+ A-]

A francia elnökválasztás öt legfontosabb szereplője a kemény baloldaltól a szélsőjobbig jelenít meg különböző ideológiai elképzeléseket. Egy héttel a választás első fordulója előtt alapvető javaslataik a következőek.  

Marine Le Pen: ’Franciaország mindenekelőtt’

- Tárgyalásokat kell kezdeményezni Franciaország eurozónából való kilépéséről és újra bevezetni a francia fizetőeszközt, a frankot.

- Azonnal fel kell függeszteni az ország tagságát az európai szabad utazási övezetben, a schengeni térségben. Visszaállítani a határellenőrzést. Az Európai Unió nemzetállamok klubjává történő átalakítása ügyében legfeljebb hat hónapos tárgyalást folytatni Brüsszellel, majd népszavazást rendezni a „Frexit”-ről.

 - A bevándorlást évi 10 ezer főre kell csökkenteni. A menekülteknek saját országukban kell beadniuk kérelmüket. Népszavazást kell tartani a bevándorlásról, bevezetni a „franciák előnyben” politikát a foglalkoztatásban és a lakhatásban egyaránt.

- A külföldön termeltető vállalatok termékeire 35 százalékos adót kell kivetni.

- A minimális nyugdíj-korhatárt 62 évről 60 évre kell csökkenteni és a család-támogatásokat bővíteni.

- Franciaországot ki kell vonni a NATO központi parancsnoksága alól és közelebbi kapcsolatokat építeni Oroszországgal.

Emmanuel Macron: ’a gazdaság felszabadítása'

- A társasági adót 33 százalékról 25 százalékra kell csökkenteni. A vállalat-vezetők rugalmasabb munkaidő alkalmazásában egyezhetnek meg a munkavállalókkal.

- Minden dolgozónak, beleértve az ön-foglalkoztatókat is, lehetőséget kell adni munkanélküli segélyre.

- Fel kell gyorsítani az eurozóna integrációját. Központi parlamentet kell alakítani, pénzügyminisztert kinevezni és költségvetést alkotni. Az EU valamennyi tagállamában demokratikus fórumokat teremteni az ország-csoport reformjainak megvitatása céljából.

- Adó-ösztönzőket kell kidolgozni annak érdekében, hogy a vállalatok az elmaradott térségekből munkavállalókat vegyenek fel.

- Valamennyi 18-21 éves fiatalnak egy havi kötelező katonai szolgálatot kell teljesíteni.

Francois Fillon: ’az állam leépítése

- 500 ezer közalkalmazotti munkahelyet meg kell szüntetni, a költségvetési kiadásokat Franciaország adósságállományának mérséklése érdekében 5 év alatt 100 milliárd euróval csökkenteni.

- A hivatalos heti 35 órás munkaidőt el kell törölni, a közalkalmazottak esetében gyorsuló ütemben 39 órára emelni. A vállalatok közvetlenül az alkalmazottakkal tárgyalhatnak a munkaidő alakításáról. Megállapodás hiányában a 39 órás szabály érvényes.

- A teljes testet elfedő iszlám burkini úszó-dresszt be kell tiltani és a közösségi iskolákban egyenruhát kell bevezetni.

- A bevándorlást éves kvóták meghatározásával csökkenteni.

- Együttműködni Oroszországgal, Iránnal és a szíriai rendszerrel az Iszlám Állam elleni küzdelemben.

Jean-Luc Melenchon: ’a kiadások növelése’ 

- Újra kell tárgyalni az EU szerződéseket. Rávenni a szakszervezeteket, hogy hagyjanak fel a pénzügyi előírások követésével és az Európai Központi Banknak megengedni, hogy felvásárolja a tagállamok adósságait. Ha a tárgyalások az uniós szerződések felbontásáról megfeneklenek, népszavazást kezdeményezni az ügyben és ha kell, feladni az eurót. 

- Az elnöki rendszerről parlamenti rendszerre kell átállni. Az állampolgároknak több hatalmat kell adni népszavazás kezdeményezésére és a törvényhozók visszahívására.

- Miden, 400 ezer euró feletti keresetet 100 százalék adóval kell sújtani és a közkiadásokat öt év alatt 173 milliárd euróval növelni.

- Franciaországban fel kell hagyni az atom- és a fosszilis energia használatával. Fel kell futtatni a megújuló energiák használatát, amelynek 2050-re az ország igényeinek 100 százalékát fedezniük kell.

- Külpolitikai területen ki kell vonulni a NATO-ból. „A háború elkerülése érdekében” javítani kell a kapcsolatokat Oroszországgal.

Benoit Hamon: ’Alap-jövedelmet mindenkinek’ 

- Egy általános alapjövedelem bevezetése, kezdetben az alacsony fizetésűek számára, végül azonban minden állampolgárra kiterjesztve, elérve a havi 750 eurót. Az intézkedés az első szakaszban évi 35 milliárd euróba kerül.

- Elmozdulás a rövidebb munkahét irányába. A vállalatokat arra kell bátorítani, hogy több rész-munkaidős dolgozót foglalkoztassanak és lehetővé tegyenek hosszabb pihenő időszakokat is. Meg kell adóztatni azokat a robotokat, amelyek elveszik az emberek munkáját.

- Emelni kell a vállalati fizetések adóit.

- A megújuló energiák arányát 2025-ig 50 százalékra kell emelni. A káros növényvédő-szereket be kell tiltani.

- Engedélyezni kell a cannabis használatát. 

Lájkoljon minket a Facebook-on is!