Előző
Következő
új cikk

Belföld

Brüsszel kontra Orbán - Variációk fegyelmezésre

Népszava|2017. ápr 19. 05:04
[A+ A-]

Fogytán az Európai Unió türelme a magyar kormánnyal szemben a Politico keddi cikke szerint, a brüsszeli hírportál ezért összeírta öt módját annak, hogy az eddigiekben jórészt tehetetlennek látszó EU miként adhatna hatékony válaszokat Orbán Viktor miniszterelnök politikájára. 

A cikk szerint a Brüsszel és Budapest közötti vitának jelenleg a felsőoktatási törvény módosítása, a civil szervezetek átláthatóságáról szóló javaslat, a kormány "Állítsuk meg Brüsszelt!" című kampánya és a menedékkérők elosztását célzó uniós kvóta áll a középpontjában. Ezek ugyanakkor - emelték ki az írásban - csak a legutóbbi példái a magyar "különutasságnak", amit jól mutat az is, hogy Magyarországgal szemben 66 kötelezettségszegési eljárás van folyamatban (ez egyébként nem annyira sok az uniós átlagban - a szerk.).

A Politico első opcióként a Fidesz kizárását vagy felfüggesztését jelölte meg az Európai Néppártból. Mint írták, ez azonban nem állna érdekében a pártcsaládnak, bizonyos ügyekben ugyanis szükség lehet a 12 fideszes képviselő szavazatára. A második lehetőséget a kötelezettségszegési eljárások indítása és "felpörgetése" jelenti, ami viszont nehezítené az uniós menekültügyi szabályok reformját. Elképzelhető még az úgynevezett jogállamisági mechanizmus megindítása is, amely elméletileg végső soron akár Magyarország szavazati jogának felfüggesztéséhez is vezethetne. Ezt azonban az Európai Bizottság vonakodik megtenni, mivel Budapest Varsóval ellentétben kész a párbeszédre, a szankciókhoz ráadásul a tagállamok egyhangú döntésére lenne szükség az Európai Tanácsban, amit rendkívül nehéz lenne elérni - írták. (E vizsgálat megindítására kérheti ugyanakkor fel a Bizottságot az Európai Parlament a jövő héten, április 26-án ugyanis ismét napirendre kerül Magyarország az uniós parlamentben, s mint azt Gianni Pittella, az EP szociáldemokrata képviselőcsoportjának elnöke a Népszavának adott interjúban elmondta: akár egyhangúan, tehát akár a Néppárt frakciójának támogatásával is szavazhatnak e határozatról - a szerk.) A Politico szerint az első három verzióra kevés az esély, ahogyan a negyedik opcióra, azaz a költségvetési források csökkentésére is, hiszen miközben köztudott, hogy az uniós pénzek rendkívül fontosak Magyarország számára, így ez egy erőteljes fegyelmezőeszköz, a büdzsére vonatkozó szabályok módosítása lehetetlen lenne 2020 előtt. Az utolsó lehetőséget egy független szakértői bizottság felállítása jelentené a Politico szerint egy új ellenőrzési mechanizmus keretében, amely évente országspecifikus ajánlásokat fogalmazna meg a tagállamok számára. Kérdéses, hogy a jövő heti EP-plenárison, valamint az Európai Bizottságnál elérkezettnek látják-e az időt a keményebb fellépésre az Orbán-kormánnyal szemben, az utóbbi hetek hírei szerint ugyanakkor ezt mára nem csupán - az egyébként szintén néppárti - Jean-Claude Juncker bizottsági elnök, hanem a Fidesz uniós pártcsaládjába tartozó egyre több uniós vezető is szorgalmazná.

Eközben a Fidesz itthon azt állítja, Brüsszel a rezsicsökkentés ellen indított támadást, amit ők vissza akarnak verni.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!