Előző
Következő
új cikk

Belföld

Festék a szovjet emlékműre is - 30 ezres bírságot kaptak

nepszava.hu|2017. ápr 18. 17:51
[A+ A-]

Népszava fotó

Kedden első fokon egyenként 30 ezer forintos büntetést rótt ki a bíróság Komáromy Gergőre és Kiripolszky Csongorra, amiért festékes lufikat dobtak a szovjet emlékműre - írja a 444.hu. Az aktvisták így tiltakoztak az erősödő orsoz befolyás ellen. 

A Ligetvédők csapatából is ismert Komáromy Gergő, azaz G Ras volt a szombati, Szabadság térre szervezett tüntetés egyik fellépője, és már akkor megígérte, hogy a húsvéti hagyományokhoz illően hétfőn locsolni fog indulni - emlékeztet a portál. Ő és Kiripolszky Csongor gyorsított eljárásban került bíróság elé, garázdaság vádja miatt.

A tényállás gyakorlatilag ugyanaz, mint a 300, illetve 200 fizikai jellegű  közérdekű munkára ítélt Gulyás Márton és Varga Gergő aktivisták esetében, akik a Sándor-palotára dobtak festékes üvegeket, titlakozva Áder János köztársasági elnök aláírása miatt, a szignó a CEU-törvényre került. A különbség annyi, hogy miután itt csak két elkövető volt, nincs meg a csoportos elkövetés, mint minősítő tényező, Gulyásék esetében a vád beszélt egy harmadik tettesről, aki ugyan nem került elő. 

Az emlékműre a vádlottak 8 festékes lufit dobtak, amelyekben gyerekeknek szánt, könnyen lemosható arcfesték volt Tettüket nem is tartják politikai akciónak, inkább társadalmi felelősségvállalásnak. Mivel a vádlottak elismerték a szabálysértést, a vád pénzbüntetés kiszabását indítványozta Komáromyék ellen, a védelem viszont a vád ejtését. Az ítélet az elkövetőket egyenként 30 ezer forintos bírságot szabott ki, de az első fokú ítélet ellen még fellebbezést nyújtanak be. 

Lájkoljon minket a Facebook-on is!