Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

És akkor Putyin kért egy minisztert Paksra...

Népszava-információ|2017. ápr 19. 05:25
[A+ A-]

Népszava fotó

A paksi bővítésért felelős minisztert az orosz elnök rendelte meg Orbán Viktortól, aki, ahogy eddig is, megtette, amit Vlagyimir Putyin megkövetelt - mondta Szél Bernadett, az LMP társelnöke Süli János tárca nélküli miniszterjelölt gazdasági bizottsági meghallgatását követően.

FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM

FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM

Szél Bernadett szerint abszurd, hogy a paksi beruházásért miniszter felel majd, miközben az egészségügynek, az oktatásnak vagy a munka ügyének nincs minisztere. Problémásnak tartja, hogy a bizottságban megpróbálták "elszakmázni" a kérdést, mert a beruházás szerinte politikai döntés, és ha szakmailag rendben lenne, akkor nem őriznék hét lakat alatt az iratait - írta az MTI.

A szocialista Szakács László kijelentette: látják a jelöltben a szakértelmet, a tisztességet és az emberi tartást, azt nem látják, hogy ilyen minisztériumra szükség lenne, aminek "egy titkos Orbán-Putyin paktumot" kellene végrehajtania.

Az Országgyűlés gazdasági bizottsága a paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszterjelölt kinevezését kilenc igen és három tartózkodás mellett támogatta. A miniszterjelölt Süli János jelenleg a Néppárt támogatottjaként Paks polgármestere. A villamosmérnök végzettségű szakember 31 éven át, 2011 végéig a paksi atomerőműben dolgozott több pozícióban, egyebek mellett vezérigazgatóként, illetve vezérigazgató-helyettesként. Meghallgatásán kiemelte, hogy bár nyomon kísérte az első négy blokk építését, ám úgy véli most még bonyolultabb lesz a feladatok megoldása. Komoly munkát jelent majd a magyar beszállítás 40 százalékos arányának tartása, de az építkezésen dolgozók - csúcsidőszakban 8000-8500 ember - lakhatásának, ellátásának, utaztatásának megszervezése is kihívás lesz.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!