Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Jön a nemzeti lakáslottó

Népszava-információ|2017. ápr 19. 05:25
[A+ A-]

Elindulhat az első nemzeti lakáslottó, miután a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tegnap kiadott határozatában megbízható szervezőként ismerte el a Central NOK részvénytársaságot, amely így 30 nap múlva megkezdheti a tagok toborzását a sajátos építő/vásárló közösségbe.

A Central elődje nem ismeretlen a téma iránt érdeklődők előtt, hiszen az korábban Poligrupo Hungária néven fogyasztói csoportokat szervezett autó- és lakásvásárlásra. A cégláncolat végén pedig a Carion Holding áll, amely többek között onnan lehet ismerős, hogy a tavaly tavasszal a nemzeti otthonteremtési közösségről (nok) szóló törvény elfogadását követően kiderült, e társaság engedélye nélkül nem indítható ilyen vállalkozás. Megbízható szervezőnek ugyanis az a cég minősül, amely legalább 2 éve fogyasztói csoportot működtető cégként adatot szolgáltatott az MNB-nek, és legalább 1000 lakóingatlan adásvételében már közreműködött. Az utca embere már márciusban értesülhetett arról, hogy hamarosan megjelenik a nok társaság, ugyanis a Carion irodájának ablakaira árnyékolóként véletlenül kiragasztott papírokon lerajzolta, hogyan is készül elindítani a Central NOK-ot, amelynek igazgatósági elnöke, Nyéki Zoltán korábban gyakran úgy szerepelt a hírekben, mint az új intézményi forma kedvezményezettje. A Carion emellett más, Rogán Antal propagandaminiszter által is támogatott üzletekben is feltünt.

A nok lényege, hogy a szervező 100-120 tagot verbuvál össze zárt csoportba, akik az új lakás reményében 10-15 éven át fizetik a havi részleteket, ám ez idő alatt mindenkinek lakáshoz kell jutnia. Lehetőség van nagyobb önrész vállalásával sorsoláson "előrébb kerülni". A befizetett összegekre nincs OBA garancia, nem adnak kamatot, a hamarabb lakáshoz jutó, bár tovább fizet, de nem sújtja hitelkamat. Az állam az efféle megtakarítást, befizetést 30 százalékkal kipótolja, évente azonban legfeljebb 300 ezer forinttal.

Törő András

Lájkoljon minket a Facebook-on is!