Előző
Következő
új cikk

Belföld

Nem mindegy, mit tépkedünk

Népszava|2017. ápr 19. 05:08
[A+ A-]

Abból, hogy a kormány plakátjait letépőket vagy átragasztókat a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint nem szabad büntetni, még nem következik, hogy a jogvédők ugyanezt az eljárást megengedettnek tartanák a kormányellenes plakátok esetében is. Nem kettős mérce alkalmazását szeretnék bevezetni, hanem azt, ha az ügyek megítélésekor figyelembe vennék a kormány irreálisan nagy kommunikációs túlsúlyát.

A jogértelmezésnek az ad most aktualitást, hogy többen is átragasztják, átírják a kormány plakátjait. Mindeközben több ellenzéki párt is most kezdett kampányba, és korábban az is előfordult, hogy a kabinetet bírálók, például a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) plakátjait tépkedték le.

Amikor a plakátok letépése a hírekben megjelenik, úgy tűnhet, mintha mindenki a politikai szimpátiája alapján ítélné meg a tépkedők felelősségét: a politikai ellenfél plakátját letépni hőstett, a számunkra szimpatikusak letépése viszont gazság – írta korábbi elemzésében Szabó Máté Dániel, a TASZ szakmai vezetője. Pedig plakátrongálás és plakátrongálás között jogi szempontból is van különbség.

A közpénzből finanszírozott kormányzati kampánnyal szembeni fellépés egyetlen lehetséges eszköze a „plakátjavítók” számára a rongálás volt. Az MKKP plakátjait letépők viszont erre nem hivatkozhattak. A kormány az adófizetők pénzéből milliárdokat költött, az MKKP magánadományokból néhány tízmillió forintot. A Kutyapárt letépett plakátjain nem az állam által megfogalmazott álláspont volt olvasható, a terjesztéséhez nem állami apparátust és nem közpénzt használtak fel – állapította meg Szabó Máté Dániel.

A Kutyapárt kampányának pénzügyi és infrastrukturális alapja, és ennek megfelelően az intenzitása meg sem közelítette a kormány kampányáét, amelyre a Kutyapárté reagál. A TASZ képviselője hangsúlyozta: nem lehet azt mondani, hogy az ellenvélemény hasonló erővel történő kifejezésére az egyetlen lehetőség a plakát letépése volna.

Kaposváron jön a lex-Kétfarkú
Hajmeresztő rendeletet hozott a kaposvári közgyűlés hétfőn, kimondottan a Kétfarkú Kutya Párt "veszélyes" járdafestő akciói ellen – írja az index.hu. A viccpárt több helyen is repedéseket festett színesre a járdán. (Így tettek többek között Szombathelyen, Pécsett, Szegeden, valamint Budapesten több helyen is). A május 1-jén életbe lépő rendelet kibővíti a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartások körét: szankcionálható lesz az is, aki járda, vagy közút felületén, valamint a közterületen elhelyezett eszközökön, dísztárgyakon a tulajdonos vagy vagyonkezelő hozzájárulása nélkül képi, grafikus, vagy szöveges, nem vízoldékony felületbevonatot hoz létre. A szabályt megszegőket akár meg is bírságolhatják.Czene Gábor

Lájkoljon minket a Facebook-on is!