Előző
Következő
új cikk

Belföld

Újabb lépéssel közelebb a civilek megbélyegzése

Népszava|2017. ápr 19. 05:06
[A+ A-]

Fotó: Tóth Gergő

A nagy tiltakozást kiváltó civiltörvényt jegyző Kósa Lajos, Gulyás Gergely és Németh Szilárd nem érezte szükségét annak, hogy megjelenjen az Országgyűlés Igazságügyi Bizottsága előtt tegnap. A grémium tagjainak többsége azonban nélkülük is döntött: a parlament elé kerülhet a külföldi támogatást elfogadó civileket megbélyegző jogszabály-tervezet. A kormány szerint nincs mitől tartani, hiszen a tiltakozók közül „senkinek nem kell attól tartania, hogy rárontanak, rálőnek, bezárják.”

Az Országgyűlés igazságügyi bizottsága jóváhagyta a kormánypárti képviselők által benyújtott civiltörvény tervezetét, ami azt jelenti: már ma a parlament elé kerül a javaslat. A Jobbik hozzájárult a vitához, de a radikális párton kívül a teljes ellenzék a tervezet visszavonását követelte. A törvényjavaslatot jegyző fideszes politikus egyike sem vett részt az igazságügyi bizottság tegnapi ülésén, Kósa Lajos, Gulyás Gergely és Németh Szilárd sem érezte szükségesét ennek.

Érdekes momentum, hogy – miként arra a 24.hu rámutatott – a törvénytervezetben nem egyszerűen megnevezik meghatározott 7,2 millió forintos értékhatárt, amely fölött egy szervezet külföldről támogatottnak számít, hanem a pénzmosással és terrorizmussal foglalkozó törvény átvilágítási küszöbének kétszeresére hivatkoznak. Figyelemre méltó módosítás az is: eredetileg úgy szólt a szöveg, hogy öt évig nem lehet lekerülni a külföldről támogatott szervezetek listájáról, amelyre külön portált nyitnak majd. Ez a mostani tervek szerint három évre csökkenne.

A tegnapi parlamenti ülésen a szocialista Tóth Bertalan azt mondta: „az öregedő Fidesz” hadat üzent a fiataloknak, az egyetemeknek, EU-nak, és „kezd betelni a pohár.” Az MSZP frakcióvezetője szerint a tudás világa áll szemben a lopás világával, a teljesítmény világa az urambátyám világgal, a szabadságszeretőké a Fidesz világával. „Sorosozással nem lesz több munkahely, nem lesz jobb az oktatás, nem lesznek jobbak a kórházak" - hangsúlyozta Tóth, hozzátéve: az MSZP a tüntető tömeg mögött áll, a Fidesz pedig puccsot hajt végre saját népe ellen. "A viszkető tenyeres úrnak – utalt Orbán Viktor minapi interjújára – és társainak ezzel kell elszámolnia 2018-ban, minél előbb mossuk meg a kezüket, annál előbb jön a megtisztulás" – mondta Tóth.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára úgy reagált erre: a tüntetések bizonyítják, hogy Magyarország szabad ország, demokrácia, bárki szervezhet tüntetést, „pöröghet hajnalig az Oktogonon”, senkinek nem kell attól tartania, hogy rárontanak, rálőnek, bezárják. Nem lehet azonban eltűrni az erőszakos cselekedetet, például a középület rongálását, mint „az elborult Gulyás Márton tette”.

Zoltai Ákos

Lájkoljon minket a Facebook-on is!