Előző
Következő
új cikk

Belföld

Dakota közmondás a viszkető tenyérről

Népszava|2017. ápr 19. 05:02
[A+ A-]

Az Oktogonon felhúzott "kreatív installáció" a valódi demokráciáért tüntetők egyik bázisa - Fotó: Szalmás Péter

Nem tudom, mennyire látszik, ez egy kreatív installáció – magyarázza Byron, azaz Horváth Balázs képzőművész, aki a „német megszállási emlékmű” ellen tiltakozó Eleven Emlékmű moderátoraként sok-sok beszélgetést vezetett már a Szabadság téren. A járdára krétával felrajzolt szövegek demokráciát, szabad országot és szabad egyetemet követelnek.

A múlt heti tüntetéssorozat emblematikus helyszínévé vált Oktogonon "felhúzott" hevenyészett kunyhóra (bocsánat: kreatív installációra) elhelyezett szövegek egyebek mellett arról tájékoztatnak, hogy 2017 a lázadás éve, a jövő a jelenben gyökerezik, valamint – ezen kicsit meglepődtünk – „a rendőrök a barátaink”. Azt, hogy „a forradalom elkezdődött”, egy híres képzőművész, Galántai György írta ki.

Az Occupy Oktogon nevű csoport eredetileg múlt hét szerdán, a Hősök terén tartott több tízezres civil demonstráció folytatásaként jelentett be reggelig tartó ülősztrájkot. Aztán a szervezők „gyors reagálású” kezdeményezésként úgy döntöttek, hogy legalább egy hónapig maradnak a főváros egyik legforgalmasabb terén. Némi nehézség árán ehhez sikerült rendőrségi jóváhagyást kapniuk. A társaság köré egy hét leforgása alatt csaknem 600 fős Facebook-csoport szerveződött.

Byron mellett Megya (Megyaszai Sándor programozó) tájékoztatja az érdeklődőket arról, hogy mit is akar az Occupy Oktogon: kinyilvánítani, hogy az országban rossz irányba mennek a dolgok, támogatni a szabad véleménynyilvánítást, a párbeszédet és a polgári önszerveződést. Megérkezik Nagy Ákos is, ő intézte a helyfoglalást a rendőrségen. „Olyan zeneszerző és családapa vagyok, aki belesodródott a politikai aktivizmusba” – mutatkozik be. A tűzkeresztséget számára a Városligetbe tervezett Magyar Zene Háza elleni fellépés hozta el. (Félreértések elkerülése végett: nem a „magyarral” és nem a „zenével” van baja, hanem azzal a környezetpusztítással, amivel a beruházás járna.)

Bár a járókelők általában szimpatizálnak az Oktogonon sátrat verő fiatalokkal, azért kivételek is akadnak. Egyik éjszaka egy ismeretlen késsel hadonászott: szerencsére senki nem sérült meg, és az építményben sem esett kár.

Úgy látszik, ilyen az, amikor Orbán Viktor híveinek nagyon viszket a tenyere – utal Nagy Ákos a miniszterelnök kijelentésére, ami a minap hangzott el az állami rádióban. Az aktivistának erről egy húsvéti dakota közmondás is eszébe jut: „akinek viszket a tenyere, annak enyves a keze”.

Az Oktogonon bejelentett forradalmat semmiképpen sem véres, erőszakos értelemben kell elképzelni – hangsúlyozza Byron. A demokratikus ellenállás forradalmát szeretnék megvalósítani, erőszakmentes és békés eszközökkel. Még egyszerűbben: az elpusztított demokrácia romjain újra demokratikus közéletet teremteni.

Czene Gábor

Lájkoljon minket a Facebook-on is!