Előző
Következő
új cikk

Belföld

Nem enged a szorítás - Folytatják a tiltakozók

Népszava-összeállítás|2017. ápr 19. 05:00
[A+ A-]

Gulyás Mártont bilincsbe verik - Fotó: Tóth Gergő

Tegnap ismét a tárgyalóteremben folytatódott az Orbán-rendszer elleni tiltakozás, de az utcai megmozdulások a hét hátralévő részében sem szünetelnek. Közben a progresszív ellenzék saját jövőjét kutatja.

Első fokon 30 ezer forintos bírságot kaptak a Szabadság téri szovjet emlékműre hétfőn festékes lufit hajító aktivisták. A Ligetvédők közt ismertté vált Komáromy Gergő (G Ras) és Kiripolszky Csongor ezzel tiltakozott a magyarországi orosz befolyás erősödése ellen. Az azonnal megjelenő rendőrök garázdaság gyanúja miatt 72 órára őrizetbe vették őket, tegnap pedig a bíróság gyorsított eljárásban már le is zavarta a tárgyalást. Ők megúszták pénzbüntetéssel az esetet, nem úgy, mint a múlt héten összesen 500 óra közérdekű munkára ítélt Gulyás Márton és Varga Gergő, akik a Sándor-palotára dobtak festékes üveget. A tegnapi eljárásban fel sem merült a csoportos garázdaság elkövetése, ezért járhattak jobban, mint Gulyás, akit a Nemzeti Választási Iroda táblájának leszerelése miatt egyszer már próbára bocsátott a bíróság, s így a múlt héten összevontan kapott 300 órányi közmunkát. Az ítélethirdetés óta sem derült ki, vajon ki lehetett a feltételezett harmadik dobáló, akire hivatkozva csoportossá minősítették a garázdaságot.

Elmenekültek az összefogás elől

A mostani ellenzéki pártstruktúrával nem lehet választást nyerni, de nem azért, mert a Fidesz saját képére szabta a választási törvényt, hanem mert az emberek nem hisznek a pártokban, többségük meg sem tudja különböztetni egymástól az Együtt, a Párbeszéd vagy az LMP politikusait. Felkészült, tiszta és erőt mutató személyiségeket kell találni a körzetekben, akikről elhiszik a választók, hogy képesek megverni a mostani kormánypárti vezetőket, azokat, akik a feudalista kényurak mintájára uralkodnak az egész magyar vidéken. Ilyen gondolatok fogalmazódtak meg az Új Egyenlőség csoport Kossuth Klubban rendezett tegnap esti politikusi vitájában, ahol Szigetvári Viktor, az Együtt válaszmányi elnöke mondta ki: hiába várja mindenki a kis pártok összefogását, a 2014-es rémálom miatt elmenekültek a kérdés elől. Alapvetően arra kereste a választ öt közszereplő, miért nem nő meg Orbán ellenzéke. Tóbiás József, az MSZP korábbi elnöke szerint végre ki kell mondani, mit akar a progresszív ellenzék, akkor hinni kezdenek a szavazók is, de amíg a fideszes értékrendszerhez viszonyítják magukat, addig nem lesz áttörés.

Az LMP-s Ungár Péter, a Párbeszéd társelnöke, Karácsony Gergely és a Momentum nevében jelenlévő Orosz Anna nehezen talált válaszokat a támogatás növelésének módjára. Addig jutottak, hogy a múltból teherként a pártoknál maradt személyiségektől meg kell szabadulni, és tenni kell, cselekedni, mert ezt észreveszik a választók, az elméleti üzenetek nem jutnak el hozzájuk. Tóbiás azzal próbálta felrázni a társakat, hogy az orbáni logikával is bajok vannak, különben az utóbbi korszak fontosabb időközi választásait nem az ellenzék nyerte volna meg. El kell hinni, hogy meg lehet verni a Fideszt - hangzott a felhívás, amit a valóban kicsik szomorú félmosollyal nyugtáztak.

Ami biztos: a szinte folyamatossá vált tiltakozó akciók elsődleges célja bebizonyítani az orbáni hatalomnak, hogy felnőtt, megérett egy fiatal nemzedék, amelyiknek más elképzelése van a demokráciáról, a civil szervezetek szerepéről, a szabadságról, mint a Fidesz illiberális demokráciája, amelybe nem fér bele semmilyen más elképzelés a kormány logikája mellé. Alig két hét alatt eddig hét komoly tüntetést szerveztek Budapesten, vidéki városokban és külföldön is voltak demonstrációk, amelyek a hatalomnak üzentek. Nem lankad a lendület, bár az eddigi egyetlen konkrétan is megfogalmazott követelés éppen Gulyás Márton nevéhez köthető, aki mozgalmat indított az arányos és igazságos választási rendszer kiharcolásáért.

Az MSZP tegnap közleményben üdvözölte, hogy „már az utcákon is egy arányosabb választási rendszer kialakítását követelik”, az orbáni választási törvény ugyanis csak a mostani hatalom érdekeit szolgálja, korlátozza a pártok közötti szabad versenyt és így a demokrácia önmegújító képességét. A párt arra is emlékeztetett, hogy tavaly kidolgoztak egy javaslatot az arányos választási rendszerre, ezt a tervet képviselik a parlamentben is, de ha a hatalom nem akar változtatni a törvényen, akkor „a saját választási rendszerében fogjuk leváltani” – hangzik a szocialista üzenet.

Közben tegnap a Magyar Liberális Párt elnöke egy "szándékoltan ironikus" törvényjavaslatot nyújtott be a civil szervezetek érdekében. Fodor Gábor sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: mivel a kormány "hajtóvadászatot" indított a civil szervezetek ellen, ezért indítványában csak annyit változtatott a kabinetnek a civilek elszámoltatását tartalmazó, jelenleg az Országgyűlés előtt lévő javaslatán, hogy a civil szervezetek kifejezést mindenütt a kormány szóra cserélte.

Tiltakozások újabb hete

• Ma 19.00 órakor az orosz nagykövetség előtt találkoznak az Állítsuk meg Moszkvát csoport szervezésében azok, akik szerint túl nagy befolyásra tett szert a putyini hatalom Magyarországon. A békés találkozón a tervek szerint felszólal Gulyás Márton aktivista, Puzsér Róbert publicista, Lányi András író, Antal Nikoletta ligetvédő. A tervek szerint a demonstráció végén az egybegyűltek a Fidesz Lendvay utcai székházához vonulnak, ahol folytatják a tiltakozást.

• Csütörtökön a Demokratikus Magyarországért Civil Társaság Híd-Piknik néven valójában hídlezárásokat hirdetett meg. Ha megvalósul a tervük, a főváros megbénulhat, hiszen reggel 8 órától éjfélig kétórás csúszásokkal lezárnak 5 átkelési lehetőséget a Dunán.

• Szombatra a Magyar Kétfarkú Kutyapárt vállalta fel az utcai akció megszervezését. A „Békemenet a kormányért és Oroszországért. És minden más ellen „ című rendezvény a párttól megszokott ironikus hangvételű üzenetein azok szórakozhatnak, akik az Oktogonon töltik a délutánt 14.00 és 16.00 óra között.

• Vasárnap a Civil Ellenzéki Kerekasztal szervezésében Rendszerváltó batyubál lesz az Erzsébet híd pesti hídfőjénél, délután 14.00 és 17.00 óra között.Lájkoljon minket a Facebook-on is!