Előző
Következő
új cikk

Belföld

Kerülik Orbánt a vezető nyugati politikusok

Népszava-információ|2017. ápr 19. 10:25
[A+ A-]

Vajon mikor hallja meg a miniszterelnök a kritikát, FOTÓ: Gety Images, Carsten Koall

Hosszan elemzi a 444.hu, hogyan szigetelődik el a magyar miniszterelnök a nemzetközi fórumokon.

A portál emlékeztet rá, hogy az Európai Néppárt legutóbbi máltai közgyűlésén főként a balkáni kis országok vezetői álltak szóba a Fidesz elnökével, mellettük a nemzetközi politikából kifelé tartó 80 éves volt olasz miniszterelnök, Silvio Berlusconi és az ukrán államfő ült le vele külön is rövid megbeszélésre.

Az összeállítás utal arra, hogy néhány éve még Angela Merkel is szakított időt a négyszemközti találkozóra ilyen alkalmakkor, ma azonban ez szóba sem kerül, sőt Európa vezető politikusai feszengve hallgatták a magyar miniszterelnök migráció elleni kirohanását, amiben hangyáknak nevezte a menekülteket.

A felsorolásban szóba hozza a kormánykritikus portál azt is, hogy a klasszikus kétoldalú találkozók, amikor „például Merkel utazik ide vagy Orbán Berlinbe”megszűntek, miközben a német vezető április elején Robert Fico szlovák és Bohuslav Sobotka cseh kormányfőt is fogadta Berlinben, hogy együtt ünnepeljék a 25 éve kötött barátsági szerződéseket. A cikk utal a Magyar Nemzet egyik írására is, amely arról számolt be, hogy magyar részről komoly erőfeszítéseket tettek azért, hogy legalább Szijjártó Péter találkozzon német kollégájával, de az sem jött össze.

Orbán helyzetét nem könnyíti meg az sem - folytatódik az elemzés, hogy szoros szövetségese, Horst Seehofer bajor miniszterelnök, akivel korábban közösen bírálták Merkelt a menekültek befogadása miatt, kiegyezett a német kancellárral. Közben pedig a CEU-ügy miatt Orbán elveszítette az Európai Néppárt frakcióját vezető Manfred Weber támogatását is.

A 444.hu cikke arra a találgatásra fut ki, hogy vajon kizárja-e soraiból az Európai Néppárt a Fideszt, s vajon puszta találgatás, vagy nyílt üzenet Bayer Zsolt az Echo TV Sajtóklubjában elmondott háttérinformációja arról, hogy a magyar miniszterelnök a visegrádi országok jobboldali pártjaival akar közös frakciót alakítani az Európai Parlamentben.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!