Előző
Következő
új cikk

Belföld

Szolidaritás és hazudozás

Népszava-információ|2017. ápr 19. 10:57
[A+ A-]

Gulyás Márton (b2) és társa, Varga Gergő (j2) hallgatja az ítéletet. MTI Fotó: Balogh Zoltán

A szolidaritásról, a kormány hazugságkampányairól és az utcai mozgalmak jövőjéről mondott véleményt a nemrég közmunkára ítélt két aktivista, Gulyás Márton és Varga Gergő az ATV-n.

Mindig azt hittük, hogy ebben az országban semmiféle szolidaritás nincs, de amennyi szolidaritást kaptunk az elmúlt egy hétben, az példátlan - mondta Varga Gergő az ATV Egyenes beszéd című műsorában kedd este. A felsőoktatási törvény áderi aláírásának estéjén a Sándor-palotát festékkel megdobáló fiatalembert azóta társával együtt garázdaság miatt gyorsított eljárásban összesen 500 óra közmunkára ítélte a bíróság. A kereskedelmi csatornán a szintén festékező Gulyás Márton arra hívta fel a figyelmet, hogy túlságosan hozzászoktunk, s így természetesnek tekintjük a kormány hazugságait, egyszerűen megszokott kommunikációnak tekintjük, pedig minden alkalommal ki kellene mondani, hogy hazudtok.

Varga Gergő szerint a vidéki sajtó álbeszámolói arról, hogy ők verik a rendőröket, arra utalnak, hogy a kormány a tömeg kitartásával számol és arra készül, hogy egy adott ponton erőszakkal kell ellenük fellépni. Hozzátette, a mozgalom már túlmutat a CEU-n és a civiltörvényen, így előbb utóbb a tömegnek konkrét politikai követelései lesznek, ami mögé be fog állni a ma még alig szervezett rengeteg ember.

Gulyás Márton szerint igazából az a kérdés, miféle politika az, ami az emberekből ilyen szintű engedetlenséget képes kiváltani. Azért mondta azt szombaton, hogy választási mozgalmat kell indítani, mert fontosnak tartja a politikai intézmények építését, mert szerinte nemcsak arról van szó, hogy Orbán Viktor takarodjon, hanem arról is, hogy az elnyomó embereknek és szervezeteknek is menni kell.

Az ATV-n elhangzottakból a 24.hu készített beszámolót.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!