Előző
Következő
új cikk

Belföld

Állítsuk meg Moszkvát! - Új időpontban folytatják

Népszava|2017. ápr 19. 11:31, frissítve: 2017. ápr 19. 19:36
[A+ A-]

Nem maradunk csendben! - A kormány politikája ellen tüntettek április 15-én. Fotó: Molnár Ádám

A szervezők megállapodtak: az esemény Facebook-oldalán április 24-e, hétfő 19 órára változtatták meg a demonstráció időpontját. 

A moszkvai időjárásra való tekintettel a demonstrációt elnapoljuk! - írták a szervezők korábban Facebook-oldalukon. A megállapodás szerint a tüntetés április 24-én este hétkor kezdődik Oroszország budapesti nagykövetségénél, a Bajza utcában. 

"Az elmúlt években, aggasztóan növekedett az orosz befolyás Magyarországon. A magyar belügyekbe való orosz beavatkozás súlyos nemzetbiztonsági kockázatot hordoz magában. Nem leszünk Putyin trójai falova az Európai Unióban!" - írták korábban arról, hogy miért szerveznek demonstrációt.

Nem adják fel a hídfoglalók
Csütörtökre ismét hídfoglaló demonstrációra hívta a civilekkel szimpatizálókat, a CEU ellehetetlenítése ellen tiltakozókat, és általában a demokratikus értékekért kiállókat a Demokratikus Magyarországért Civil Társaság. 
A Budapesti Rendőr-főkapitányság most azt közölte, hogy egy magánszemély tett bejelentést náluk a hídlezárásokról, amit azonban a főkapitány a gyülekezési jogról szóló 1989. évi III. törvény rendelkezései alapján megtiltott.
A szervezet elnöke, Büki Zoltán erre úgy reagált az esemény oldalán, hogy a rendőrfőkapitány ismét, törvényellenesen tiltotta meg a demonstrációt, ezért újra bírósághoz fordulnak, és ki fogják harcolni, hogy törvényellenesen ne lehessen korlátozni a gyülekezési jogot. A döntés jövő keddre várható.

Megírtuk: Nem enged a szorítás - Folytatják a tiltakozók

Tegnap ismét a tárgyalóteremben folytatódott az Orbán-rendszer elleni tiltakozás. Első fokon 30 ezer forintos bírságot kaptak a Szabadság téri szovjet emlékműre hétfőn festékes lufit hajító aktivisták. A Ligetvédők közt ismertté vált Komáromy Gergő (G Ras) és Kiripolszky Csongor ezzel tiltakozott a magyarországi orosz befolyás erősödése ellen. Az azonnal megjelenő rendőrök garázdaság gyanúja miatt 72 órára őrizetbe vették őket, tegnap pedig a bíróság gyorsított eljárásban már le is zavarta a tárgyalást. Ők megúszták pénzbüntetéssel az esetet, nem úgy, mint a múlt héten összesen 500 óra közérdekű munkára ítélt Gulyás Márton és Varga Gergő, akik a Sándor-palotára dobtak festékes üveget.

Az ítélethirdetés óta sem derült ki, vajon ki lehetett a feltételezett harmadik dobáló, akire hivatkozva csoportossá minősítették a garázdaságot.

A szinte folyamatossá vált tiltakozó akciók elsődleges célja bebizonyítani az orbáni hatalomnak, hogy felnőtt, megérett egy fiatal nemzedék, amelyiknek más elképzelése van a demokráciáról, a civil szervezetek szerepéről, a szabadságról, mint a Fidesz illiberális demokráciája, amelybe nem fér bele semmilyen más elképzelés a kormány logikája mellé. Alig két hét alatt eddig hét komoly tüntetést szerveztek Budapesten, vidéki városokban és külföldön is voltak demonstrációk, amelyek a hatalomnak üzentek. Nem lankad a lendület, bár az eddigi egyetlen konkrétan is megfogalmazott követelés éppen Gulyás Márton nevéhez köthető, aki mozgalmat indított az arányos és igazságos választási rendszer kiharcolásáért.

Tiltakozások újabb hete
• Csütörtökön a Demokratikus Magyarországért Civil Társaság Híd-Piknik néven valójában hídlezárásokat hirdetett meg. Ha megvalósul a tervük, a főváros megbénulhat, hiszen reggel 8 órától éjfélig kétórás csúszásokkal lezárnak 5 átkelési lehetőséget a Dunán.
• Szombatra a Magyar Kétfarkú Kutyapárt vállalta fel az utcai akció megszervezését. A „Békemenet a kormányért és Oroszországért. És minden más ellen„ című rendezvény a párttól megszokott ironikus hangvételű üzenetein azok szórakozhatnak, akik az Oktogonon töltik a délutánt 14.00 és 16.00 óra között.
• Vasárnap a Civil Ellenzéki Kerekasztal szervezésében Rendszerváltó batyubál lesz az Erzsébet híd pesti hídfőjénél, délután 14.00 és 17.00 óra között.

 

Lájkoljon minket a Facebook-on is!