Előző
Következő
új cikk

Belföld

Putyin civil törvényét másolták le a fideszesek

nepszava.hu|2017. ápr 19. 13:44
[A+ A-]

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Az Együtt szerint néhol szó szerinti egyezések is megfigyelhetőek az orosz jogszabállyal.

Orosz jogszabály-tervezetet nyújtott be az Országgyűlésnek a Fidesz képviselői, Gulyás Gergely, Németh Szilárd, Kósa Lajos, Vitányi István – állítja az Együtt. Az ellenzéki párt szerint a Fidesz civil törvénye nemcsak az elviekben hasonlít az Oroszországban 2012-ben elfogadtatott, a kormányellenes civileket „külföldi ügynöknek” bélyegző jogszabállyal, ám a fideszes jogszabály-tervezet több helyen szó szerint, egész mondatokat átvett az orosz törvényből.

Az orosz jogszabály ugyan formailag eltér a magyartól, így preambuluma sincs. ( A preambulum a törvény rendelkező része előtt található, a jogszabály általános elveit leszögező rész) Azonban a magyar jogszabály preambulumának a mondatai sorra megtalálhatóak az orosz törvényben – mondja az Együtt, de ugyanígy passzol az orosz törvény kivételeket felsoroló része is.

Az Együtt közleménye hangsúlyozza: nem egyszerűen hasonló passzusok kerültek be a magyar törvénybe, hanem több esetben szó szerinti, az orosz szövegből tükörfordítással átvett mondatok is találhatóak a magyar tervezetben.

Batka Zoltán

Lájkoljon minket a Facebook-on is!