Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Jégelhárítókra pályázik az Agrárkamara

Népszava|2017. ápr 20. 05:24
[A+ A-]

Jövő májustól állhat munkába az országos talajgenerátoros jégeső-elhárítási rendszer. A működtetője a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) lesz - jelentette be Győrffy Balázs, az agárkamara elnöke sajtótájékoztatón szerdán. A beruházás költsége 1,8 milliárd forint, amit az uniós hátterű Vidékfejlesztési Programból finanszíroznak.

A rendszer nagyjából 1,5 milliárd forintos éves működési költségét a Kárenyhítési Alapból fedezik, így a gazdáknak nem jelent többletköltséget - ígérte Győrffy. A kamara jelenleg saját kockázatra közbeszerzési eljárásokat ír ki, s a munkálatok ősszel kezdődnek.

A beruházást a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé minősítette, a talajgenerátorok működtetése közérdeket szolgál - mondta Győrffy Balázs.

A beruházást azzal indokolta a kamara, hogy csak az elmúlt évben mintegy 50 ezer hektáron keletkezett jégkár, ami a mezőgazdasági területek 1 százaléka. Magyarország területének ma még csak egyharmadát védi jégelhárító rendszer, amit Baranya, Somogy és Tolna megyékben a Dél-magyarországi Jégesőelhárítási Egyesülés (NEFELA) működtet.

Nem feltétlenül az Agrárkamara feladata lenne a jégeső elhárító rendszer működtetése, de mivel uniós támogatás is kapcsolódik hozzá, magánvállalkozás legföljebb alvállalkozóként vehet részt a munkában - nyilatkozta a Népszavának Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese, szakpolitikus. A működtetést figyelemmel kísérik, hiszen a pénz felhasználása közérdekű adat, az pedig nyomon követhető, hogy hol és mikor volt szükség a jégeső elháírtásra.

Sikeres pályázat esetén a rendszerben összes 984 ezüstjodid-ködöt előállító talajgenerátor fog működni. Ebből 141 már működik a három dél-dunántúli megyékben, a NEFELA jelenlegi területén - közölte a Népszava kérdésére a NAK. A 843 új talajgenerátorból mintegy 200 lesz automatikus működésű, a többi kézi indítású. A telepítési helyszínek kijelölésénél önkéntes jelentkezőkre is számít az Agrárkamara. Főszabályként olyan földeken helyezik majd el a manuális generátorokat, amelyek tulajdonosai egyúttal vállalják a generátor kezelését is.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!