Előző
Következő
új cikk

Belföld

Alstom-ügy - Időt kér a magyar ügyészség

Népszava|2017. ápr 20. 05:07
[A+ A-]

FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava

Május végén kezdődik Angliában annak a három Alstom-vezetőnek a büntetőpere, akiket azzal gyanúsít a brit csalásellenes hatóság, a Serious Fraud Office (SFO) hogy 2006-2007 körül komoly, eurómilliókban mérhető kenőpénzeket fizettek magyar politikusoknak azért, hogy az Alstom nyerje meg a budapesti M2 és M4-es vonalra kiírt metrókocsi-tendereket.

Az Alstom angol és ír országigazgatójának, Terence Stuart Watsonnak és két vezető kollégájának május 22-én kell megjelennie a southwarki bíróságon az ügyben. Az SFO gyanúja szerint a cég nemcsak Magyarországon, hanem Litvániában, Lengyelországban, Indiában és Tunéziában is korrupcióval egyengette maga előtt az utat. Míg az SFO az angol korrumpálókat vizsgálta, addig az ügy "magyar oldalát", azaz, hogy nálunk kik kaptak az Alstomtól kenőpénzt, a magyar ügyészségnek kellene felderítenie.

Csakhogy Polt Péter és hivatala nem sieti el: míg az SFO már 2015-ben vádat emelt az Alstom-vezetőkkel szemben, addig a nálunk 2011 óta vizsgálódó hatóságok nemrégiben újabb négy hónappal, augusztus 3-ra tolták ki az Alstom-ügyben a nyomozás határidejét. Korábban Polt egy, Hadházy Ákos LMP-s korrupcióellenes ügyvivőnek adott válaszában úgy fogalmazott: "nem prognosztizálható a nyomozás vége". Ugyancsak időt kért az ügyészség a négyes metró visszaélésgyanús szerződései ügyében is: ott ugyanis nemrég három hónappal, június végéig meghosszabbította a Fővárosi Főügyészség a nyomozást. Az új céldátum június 23., ám az ügyészség lapunknak hangsúlyozta: ez a határidő is kitolható. Érdeklődésünkre a Fővárosi Főügyészség közölte: gyanúsítás azóta sem történt, azt pedig a nyomozás érdekére hivatkozva nem árulták el, hogy eddig volt-e tanúmeghallgatás az ügyben. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter még januárban tett feljelentést az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) négyes metró körüli visszaélésekről szóló összefoglaló jelentése nyomán. Ugyanakkor a Lázár feljelentése nyomán nyomozás alá vont szerződések jó részét már évekkel ezelőtt is vizsgálták a magyar hatóságok, csak akkor az összes eljárást sorra leállították, főként bizonyítottság hiányában.

Batka Zoltán

Lájkoljon minket a Facebook-on is!