Előző
Következő
új cikk

Külföld

Győzött, de nem eléggé az újonc demokrata

Népszava|2017. ápr 20. 05:36
[A+ A-]

Donald Trump orra alá akart borsot törni a Demokrata Párt Georgia államban, ahol egy megüresedett képviselői helyért rendeztek rendkívüli választást. Azt remélték, hogy már az első fordulóban elhódíthatják a mandátumot egy hagyományosan republikánus körzetben. Egyfajta népszavazásként állították be a keddi voksolást Trump elnökségéről.

Egy ígéretes fiatal politikus, a mindössze 30 éves atlantai Jon Ossoff indult demokrata színekben, s több mint 8,3 millió dollárt sikerült összegyűjtenie a kampányra. Hamar az élre tört, népszerűségét csak növelte, hogy Trump Twitteren támadt rá, adóemelésekre készülő, ultraliberálisként állítva be a demokraták jelöltjét. Ossoff a Georgetown Egyetemen, majd a London School of Economics-on diplomázott, már dolgozott a kongresszusban egy atlantai képviselő mellett, az elmúlt években korrupciós ügyeket, maffiabűntetteket, háborús attrocitásokat leleplező dokumentumfilmeket készítő céget vezetett. A Demokrata Párt sztárjai kampányoltak mellette, de az utolsó pillanatban aktivizálták szavazóikat a republikánusok is, s magas lett a részvétel. A posztot eddig az Obamacare egyik fő bírálója, Tom Price töltötte be, Trump őt nevezte ki egészségügyi miniszterének.

Az újonc Ossoff végül a voksok 48,3 százalékát kapta, a támogatást megköszönve úgy vélte, így is „történelmi” sikert aratott, s a második fordulóban megszerezheti a győzelmet. A második helyre befutott Karen Handel, a helyi republikánus vezetés ismert tagja, 19,5 százalékot szerzett. Összesen 18-an indultak, s mivel egyik jelölt sem érte el az 50 százalékot, második fordulót kell tartani június 20-án, akkor már csak Ossoff és Handel mérkőzik meg.

E. É.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!