Előző
Következő
új cikk

Külföld

Három halott a venezuelai tüntetéseken

Népszava|2017. ápr 20. 09:13
[A+ A-]

Hárman életüket veszítették a szerdai venezuelai kormányellenes tüntetéseken. Meghalt egy 17 éves fiú, őt egy motoros lőtte le, aki könnygázgránátokat dobott a felvonuló tömegbe Caracas központjában. 

Carlos José Moreno Barón halálhírét egy fővárosi klinika igazgatója, Amadeo Leiva erősítette meg. Az ellenzék szerint a kormány felfegyverzett bűnözőket küld a tüntetőkre, a biztonsági erők pedig nem tesznek semmit, hogy megállítsák a provokátorokat. E hónapban már öten veszítették életüket hasonló incidensekben, köztük egy 13 éves fiú. A Reuters hírügynökség értesülése szerint Tachira államban tegnap egy 24 éves nőt lelőttek. Megöltek egy nemzeti gárdistát is. Nicolás Maduro elnök azzal vádolja a tüntetőket, hogy boltokat fosztanak ki, 30 embert őrizetbe vettek.

Az Egyesült Államok visszautasította a venezuelai kormányzat állítását, hogy Washingtonban puccsot szerveznének Nicolás Maduro államfő eltávolítására. Az Amerikai Államok Szervezetének (AÁSZ) szerdai ülésén a venezuelai alelnök, Samuel Moncada ezzel vádolta meg a Fehér Házat. Kevin Sullivan, az Egyesült Államok AÁSZ mellé akkreditált állandó képviselője „megalapozatlannak és ésszerűtlennek” minősítette az állítást.

Nicolás Maduro állítása szerint a venezuelai kormánypárt, a PSUV támogatottsága 36-40 százalék között van, annak ellenére, hogy még csak nem is kampányolnak. A venezuelai elnök szerint az ellenzéki kerekasztal, a MUD támogatottsága együttesen sem tesz ki 15 százalékot. Az ellenzéki erők szerint ugyanakkor a venezuelaiak nagyjából 80 százaléka elutasítja a jelenlegi kormányzatot.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!