Előző
Következő
új cikk

Külföld

Volt hírszerzők dolgozták ki az orosz stratégiát

Népszava|2017. ápr 20. 09:17
[A+ A-]

Egy orosz kormányzati ellenőrzés alatt álló kutatóintézet dolgozta ki a tervet a 2016-os amerikai elnökválasztás befolyásolására, az amerikai választási rendszer tisztaságába vetett hit megingatására – jelentette a Reuters, három jelenlegi és négy volt amerikai kormánytisztviselőre hivatkozva.

A hírügynökségnek nyilatkozók két dokumentumról számoltak be, amelyben részletesen leírják az amerikai beavatkozás kereteit és céljait. Amerikai hírszerzési tisztviselők a tavaly november 8-i választások után jutottak hozzá a dokumentumokhoz, amelyeket a moszkvai Stratégiai Tanumányok Orosz Intézete (RISS) készített. A kutatóintézetet Vlagyimir Putyin államfő által kinevezett, nyugalmazott orosz hírszerzők irányítják.

Az első dokumentum tavaly júliusban készült, s a stratégiai célt vázolja fel: olyan amerikai elnök megválasztását kell elősegíteni, aki enyhébb álláspontot képvisel Oroszországgal szemben. A második, tavaly októberi keltezésű anyag pedig azt fejtegeti, hogy Hillary Clinton a választás esélyese, ám Oroszországnak meg kellene akadályozni győzelmét a volt First Lady, egykori amerikai külügyminiszter hitelének aláásásával.

Egyik dokumentum sem említette ugyanakkor a Demokrata Párt szervereinek meghackelését, a Reuters hírügynökséget tájékoztató tisztviselők szerint azt egy másik akció keretében, közvetlenül a Kreml irányítása alatt hajtották végre. Sem Putyin szóvivője, sem az orosz kutatóintézet nem kommentálta a Reuters tegnap közzétett értesüléseit.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!