Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

A villanyautócska nálunk nem eléggé zöld

Népszava-információ|2017. ápr 20. 09:30
[A+ A-]

Illusztráció. Fotó: Molnár Ádám

Egy hazai, vállalkozó kedvű autókereskedő Lendvai Róbert tavaly gondolt egy merészet, és itthon elsők között vágott bele zöld rendszámos elektromos autók kölcsönzésének üzletébe. Környezetbarát bérflottájába – BMW i3-asok mellett – 30 Renault Twizy márkájú e-járgányt is csatasorba állított, azzal a számítással, hogy elektromos autó révén, arra biztosan buknak majd a Budapest látványosságait mobilan bejárni akaró turisták – írja a hvg.hu. A hatóságok azonban keresztbe tettek neki.

A kevesebb, mint fél tonnás Twizy az akkumulátoraival elvileg 90 kilométeres hatótávolságot biztosít. 18 lóerős villanymotorja van, még szervója sincs, a két ülése egymás mögött található. Viszont a 80 km/órás tempót könnyedén eléri.

De mit is ér a bűvös zöld rendszám? Azon kívül, hogy a fővárosban bő egy éve lehet ingyen parkolni az összes kerület köztéri parkolójában, és Budapest mellett az országban egyre több város vezet be hasonló kedvezményt, az igaz nyereség hogy ezek a járművek mentesülnek a regisztrációs adó alól, a vagyonszerzési illetéktől, a teljesítményadótól, a cégautóadótól is.

A nálunk hivatalosan ugyan még nem forgalmazott Twizy - amelyet „négykerekű triciklinek” is hívnak – a vezető mögé még egy utas is bepréselődhet, viszont teljesen emisszió-mentes, elektromos hajtású.

A hatóságok viszont visszavonták az elsőre megadott zöld rendszámot, arra való hivatkozással, hogy „tévedés történt”, az e-parány nem felel meg a jogszabályban előírt feltételeknek. Az idevonatkozó passzusok szerint a Twizy nem minősül e-autónak. Az adó- és más közlekedési kedvezményekre jogosító zöld rendszám szempontjából csak a gépkocsi számít elektromobilnak, a motorkerékpár, vagy a „négykerekű tricikli” már nem – még akkor sem, ha hajtáslánca tisztán elektromos.

Mindez annak fényében még inkább különös, hogy a mindössze 20-30 kilométeres e-hatótávolságú hibrid-luxusterepjárók simán megkapják a zöld kedvezményeket. Némi remény azért akad, miszerint a többi érdekelttel előbb-utóbb kilobbizzák az abszurd jogszabály módosítását. Addig marad a macera a turistáknak elmagyarázni, hogy az egyik leginkább zöld, és kicsi Twizyvel nincs ingyenesen a parkolás.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!