Előző
Következő
új cikk

Tudomány

Agy-Facebookon dolgozik Zuckerberg

Népszava-információ|2017. ápr 20. 09:36
[A+ A-]

Fotó: Thinkstock

A Facebook még éppen csak belevágott a virtuális valóság legkezdetlegesebb verziójába, de Mark Zuckerberg már jóval előrébb gondolkodik: a közvetlen agy-gép kapcsolaton – írja a hvg.hu.

Az emberi agyban annyi információ termelődik, hogy négy HD minőségű mozifilmet tudnánk streamelni minden egyes másodpercben. A gond csak az, hogy a leggyorsabb információátvivő eszközünk, azaz a beszéd, nagyjából annyi adatot tud ebből leszállítani a külvilágnak, mint a nyolcvanas évek betárcsázós modemje. Ezt látja a technolgóiai fejlődés egyik nagy kihívásának Mark Zuckerberg, aki szerint a technológiai fejlődéshez nélkülözhetetlen lesz ennek az akadálynak a leküzdése.
A Facebook éves F8 fejlesztői konferenciájának szerdai napján kiderült, hogy a vállalat Building 8 nevű kutatás-fejlesztési részlegén már dolgoznak egy olyan megoldáson, amellyel gondolati úton tudnánk gépelni, nagyjából ötször olyan gyorsan, mint ahogy most bepötyögjük a szöveget a telefonunkon. Regina Dugan, a Building 8 vezetője egy példával azt is egyértelművé tette, hogy miért fontos ez a Facebooknak: így például sokkal gyorsabban tudnánk üzenetet küldeni az ismerőseinknek. (Felkészül a Messenger.)

Dugan egy technológiai demonstrációs videót is bemutatott a konferencián, és kiderült, hogy ugyan még sokat kell dolgozni egy ilyen emberi agy és gép közötti, a mindennapokan is jól használható kommunikációs csatorna kiépítésén, de azért már tartanak valahol a fejlesztésben. A videón látható kísérleti résztvevő laboratóriumi körülmények között percenkénti 8 szavas sebességgel tud „gépelni”, mindössze a gondolatai segítségével.
A szakember azzal számol, hogy néhány éven belül elkészülnek a fentebb említett megoldással, ami már percenként 100 szavas „gépelési” sebességet tesz lehetővé.

A „gondolatolvasó” készüléket valamilyen viselhető eszközként szeretnék majd piacra dobni, olyan formában, ami a tömeggyártást is lehetővé teszi.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!