Előző
Következő
új cikk

Külföld

Elektronikus bombával fenyegetnek az oroszok

Népszava-információ|2017. ápr 20. 09:42
[A+ A-]

Oroszország azt állítja egy friss propaganda-jelentésben, hogy egyetlen „elektronikus bombával” képes megbénítani a teljes amerikai hadiflottát – írja az atv.hu.

Az orosz hírügynökség szerint ez a technológia repülőgépeket, hajókat és rakétákat tehet használhatatlanná oly módon, hogy egy elektronikus jeleket zavaró fegyverrel működésképtelenné teszi azok berendezéseit. A beszámoló az orosz elektronikus hadviselés célpontjai közé sorolja a műholdakat is, amelyeket szintén semlegesíteni tudnak.

Állítólag néhány évvel ezelőtt egy orosz katonai repülőgép többször körberepülte a Donald Cook elnevezésű amerikai rombolót a Fekete-tengeren, és kikapcsolva annak berendezéseit, magatehetetlenül otthagyta a vízen hánykolódni.

Ezzel a technikával az oroszok saját bázisaik fölé is képesek olyan elektronikus zavaróernyőket telepíteni, amelyekkel végső soron láthatatlanná tehetik azokat az ellenséges radarok képernyői számára.

A propagandaanyag még Frank Gorenc amerikai tábornokot is idézi, aki elismerte: „az orosz elektronikus fegyverek teljesen megbénítják az amerikai rakétákba, repülőgépekre és hajókra telepített elektronikus berendezések működését”.

A bejelentést megelőzően Donald Trump elnök több romboló, egy cirkáló, valamint egy tengeralattjáró kíséretében a Koreai-félszigethez irányította az amerikai Carl Vinson atommeghajtású anyahajót, melyen közel 100 repülőgép áll készenlétben.
Oroszország és Kína már közölte is: kémhajót küldött a térségbe, hogy növekvő feszültségek közepette kivédhessék az amerikai haderő okozta nyomást. Putyin pedig arra szólította fel az Egyesült Államokat, hogy „tanúsítson önuralmat”.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!