Előző
Következő
új cikk

Belföld

Kakucson mégis ingyen üldögélhetünk a padokon

Népszava-információ|2017. ápr 20. 09:47
[A+ A-]

A Pest megyei település képviselő-testülete március 27-én módosította „a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló” önkormányzati rendeletét – írta meg a hvg.hu.

Ebben többek között az áll, hogy 5-től 150 ezer forint bírsággal sújtható, aki „a község buszmegállóinak padjait, a buszmegállók környezetét, nem azok rendeltetésének megfelelően, a közösségi közlekedést szolgáló autóbuszra történő várakozásra, hanem napközbeni ott-tartózkodásra használja, ideértve, ha 24 óra leforgása alatt összesen, több mint egy óra időtartamban tartózkodik ugyanazon buszmegállóban elhelyezett padokon, vagy azok 5 méteres körzetében.”

A fura jogszabályról megpróbálták megkérdezni a polgármestert, de telefonon nem érték el, e-mailben feltett kérdésekre nem adott választ. Azóta mindez okafogyottá vált, mert szerda este kiderült, visszavonják a rendeletet.

Az önkormányzat jogi bizottságának elnöke állítólag az RTL-től tudta meg, hogy a rendelet ebben a formában törvénysértő és ellentétes az alaptörvénnyel is. Kakucsi-Csernák Zoltán ezután elmondta, hogy ez esetben meg fogják vizsgálni a kérdést. Később bejelentette, visszavonják a rendeletet.

Egyébként végre az is kiderült, miért gondolta a testület, hogy ilyen módon kell szabályozni a padon ülést: azért, hogy „ne italozzanak a faluban”. Ehhez persze nem kell ilyen rendelet, hiszen a szabálysértési törvény eleve tiltja a köztéri alkoholfogyasztást.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!