Előző
Következő
új cikk

Belföld

Beelőzi Orbánt a CEU rektora Brüsszelben

Népszava-információ|2017. ápr 20. 11:23
[A+ A-]

Michael Ignatieff FOTÓ: Tóth Gergő

A magyar kormány gyakran állítja az európai viták során, hogy a külföldi kritikusok nem is tudják, miről beszélnek. Orbán Viktornak nehezebb lesz jövő héten ezzel érvelnie az Európai Parlament plenáris ülése előtt: a hvg.hu információja szerint egy nappal korábban Michael Ignatieff készíti fel az EP frakcióit a lex CEU-ból.

Hogy Michael Ignatieff, a CEU elnöke és rektora jövő héten Brüsszelbe tart, megerősítette a magyar-amerikai egyetem is a hvg.hu kérdésére, ám többet egyelőre nem akartak nyilatkozni az ügyben. A lap úgy tudja, április 25-én, egy nappal Orbán Viktor vendégszereplése előtt nyilvános meghallgatáson beszél majd a rektor. A szervezést brüsszeli forrásuk szerint Guy Verhofstadt, volt belga kormányfő, az európai liberálisok vezetője vállalta magára. De az eseményen részt vesz a szociáldemokrata frakció olasz vezetője, Gianni Pittella is.

Orbán számára külön gondot okozhat, hogy a tervek szerint Ignatieff meghallgatásán jelen lesz Sabine Verheyen személyében a néppárt képviselője is. A német CDU politikusa a kulturális és oktatási EP-bizottság tagja. Az elmúlt hetekben a Fidesz néppárti tagsága került fókuszba. A CEU- és civilellenes törvényekkel, valamint az "Állítsuk meg Brüsszelt" kampánnyal a magyar kormánypárt már az európai konzervatívok szemében is átlépett egy vörös vonalat.

Verheyen jelenléte Ignatieff meghallgatásán tovább nehezítheti Orbán számára a védekezést. Kérdés – veti fel a lap -, tud-e a kormányfő hazai hívei számára úgy beleállni egy brüsszeli harcba, hogy a nagy lendületben ne lökje ki önmagát az európai néppártból?

Lájkoljon minket a Facebook-on is!