Előző
Következő
új cikk

Belföld

Népszavazási botrány - A kopaszok megint megúszták

nepszava.hu|2017. ápr 20. 13:58
[A+ A-]

Nyakó István a pecsételő közelében FOTÓ: Molnár Ádám

Egy évvel és két hónappal azután, hogy egy kopaszokból álló csoport megszállta a Nemzeti Választási Iroda auláját, és megakadályozta, hogy a szocialisták időben leadhassák a vasárnapi boltzár elleni népszavazási kezdeményezésüket, a Fővárosi Törvényszék elutasította a Nyakó István szocialista politikusnak az ügyben tett vádindítványát - írja a 24.hu.

Az MSZP tavaly február 23-án akarta leadni a vasárnapi boltzár elleni népszavazás indítványát. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) előterében tömörülő kopaszok megakadályozták Nyakó Istvánt, hogy elsőnek bélyegezze le az ellenzéki kezdeményezést. Nyakó és jogi képviselője, Czeglédy Csaba a népszavazás rendje elleni bűntettre hivatkozva indítványozta, hogy az akcióban részt vevő 11 kigyúrt verőember kerüljön a vádlottak padjára. 

A szocialista politikus azért próbálkozott a pótmagánvád intézményével, mert a nyomozóhatóságok nem találtak fogást a botrányos ügyön. A bíróság hosszas gondolkodás után kiadott végzése szerint „aggálytalan bizonyossággal” megállapítható, hogy Nyakó István – annak ellenére, hogy a kopaszok akadályozták az NVI aulájában elhelyezett időbélyegzőhöz való hozzáférését – nem sértettje az ügynek, és nem jogosult pótmagánvádlóként fellépni, mert „a népszavazási kezdeményezése akadályozása elsődlegesen a népszavazási eljárásban szerephez jutó állami szervek döntésének befolyásolására irányulhat”.

Czeglédy Csaba a 24.hu-nak azt mondta:  a Fővárosi Törvényszék végzése csak elsőfokú döntés volt, ami ellen lehet fellebbezni. Ezt meg is teszik, így a a végső szót a Fővárosi Ítélőtábla fogja kimondani.

Részleteket itt talál!

Lájkoljon minket a Facebook-on is!