Előző
Következő
új cikk

Kultúra

Tiltakozással nyílt meg a budapesti könyvfesztivál

Népszava|2017. ápr 20. 15:44, frissítve: 2017. ápr 20. 20:12
[A+ A-]

Forrás: Orhan Pamuk/Facebook

Orhan Pamuk Nobel-díjas író az idei fesztivál díszvendége. Az író a megnyitón úgy fogalmazott: jelenleg mind Magyarországon, mind Törökországban veszélyt jelent a szabadságjogokra a nemzeti jobboldal, de reméli, hogy hamarosan helyreáll a demokrácia. A díszvendéget Péterfy Gergely író laudálta, aki maga is csatlakozott a Szépírók Társasága tiltakozó akciójához. 

 "Az elmúlt napokban annak voltunk tanúi, hogy a tömeges magyar és nemzetközi tiltakozást semmibe véve a köztársasági elnök zöld utat adott a törvénymódosításnak, a kormány pedig egyre hevesebben támadja a CEU mellett kiállókat. Arra kérjük a szólásszabadság híveit országhatáron belül és kívül, hogy ne csüggedjenek! Álljunk ki a CEU-ért, álljunk ki egymásért!"

A felhíváshoz csatlakozó írók a rendezvények előtt és közben fogják felolvasni a tiltakozó levelet. A Tilos az Á Könyvek a szolidaritás másik formáját választotta. A működésképtelenség szélére került József Attila Kört az állami támogatás kétharmadának megfelelő összeggel, 500 000 forinttal támogatják, mert a JAK-ot a magyar irodalmi élet egyik legfontosabb intézményének, a jövő zálogának tartják. A kiadó tulajdonosai hisznek abban, hogy kezdeményezésükkel követőkre találnak. 

Lájkoljon minket a Facebook-on is!