Előző
Következő
új cikk

Belföld

Kötelező lesz a falunapokon a toborzás

Népszava|2017. ápr 20. 17:50
[A+ A-]

Nagy erőkkel zajlik a tartalékos katonák toborzása, de a jelek arra mutatnak, hogy mindezt csekély érdeklődés kíséri.

Magyarországon, a tartalékos rendszerünk már középtávon sem tartható fenn - mondta a Figyelőnek adott januári interjújában Simicskó István. A honvédelmi miniszter elmondta: a honvédség jelenlegi 30 ezer körüli létszámát meg kell tartani és ezen felül a jelenlegi 5500 tartalékos, ütőképes állomány létszámát 20 ezresre fejleszteni 2026-ig.

A négyszeresére növelendő tartalékos állomány kapcsán Simicskó többek között azt mondta: elsődlegesen a fiatalokat akarják megszólítani, az egyetemisták például kreditpontokat szerezhetnének, ha ilyen típusú képzéseket vállalnak. Bevezetnék a rendelkezésre állási díjat is, amely több tízezer forintot jelentene a jelentkezőknek.

A kampány meglehetősen katonásra váltott, legalábbis erről tanúskodik a Népszava birtokába került levél, melyet tudomásunk szerint minden Veszprém megyei polgármester megkapott. A megyei „Tartalékos Ezred” parancsnoka ezt írta (a nyelvi hibákat javítottuk – a szerk.): ,,a kormány elrendelte a tartalékos századok felállítását járásonként, amiről a védelmi bizottsági üléseken tartottunk előadást. Az ott elhangzottak, valamint a kormánymegbízott úr kérése alapján kérem önt, hogy részünkre egy meghívót küldeni szíveskedjen azokról, az augusztus 30-áig megrendezésre kerülő nagyobb rendezvényekről, ahol várhatóan a település apraja-nagyja megjelenik, és mi toborzási céllal megjelenhetünk egy katonai sátorral, katonai statikus bemutatóval. Előzetes tervek alapján dolgozunk, tervesítenünk kell az ez évi feladatainkat, amit jóvá kell hagyatnunk, ezért kérjük gyors válaszát, meghívóját lehetőleg április 26-ig. A meghívó levél, kérem a következőt tartalmazza: esemény megnevezése, várható létszám, időpont, helyszín, kontakt személy elérhetősége.”

Eszerint tehát a falunapok, majálisok, búcsúk új kötelező rendezvényeleme mostantól a katonai toborzósátor lesz.

V. J.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!