Előző
Következő
új cikk

Belföld

Betegeket és vendégeket zárt el a hó a Mátrában

Népszava|2017. ápr 20. 18:30
[A+ A-]

Válsághelyzet alakult ki a Mátrában a hóesés miatt: hét településen áramszünet volt, a Mátrai Gyógyintézetben betegfelvételi és látogatási tilalmat rendeltek el.

Harminc, negyven centiméteres vizes hó esett le csütörtök reggelre a Mátrában, ami katasztrofálissá tette több száz ember életét. A Galyatetői Grand Hotelben a vendégek szerint már azt is kilátásba helyzeték csütörtök délután, hogy zacskós vizet osztanak, mert elfogy a tartályokban lévő víz. Sástó fölött a hegy megközelíthetetlenné vált.

- Évek óta megoldatlan probléma, hogy ha nagyobb eső esik, erősebb szél fúj, vagy, mint most, leszakad az áprilisi hó, úgy pattannak el az áramot szolgáltató elektromos légvezetékek, mint a cérnaszál. A megoldás az lenne, ha mindenütt kicserélnék ezeket földkábelekre, de részben a rezsicsökkentés miatt az áramszolgáltatók visszafogták a fejlesztéseket, így a szükséges beruházások rendre elmaradtak – mondta a Népszavának Hiesz György, Gyöngyös szocialista polgármestere. Szavai szerint akár ezer-kétezer embert is érintett a katasztrofális időjárás a Mátrában. Szállodaigazgatók a polgármesteri hivataltól kértek segítséget, mert az áramszolgáltatónál már a telefont sem tudták felvenni, annyi panasz és bejelentés érkezett hozzájuk. Ilyenkor elvileg aggregátorokat kellene kijuttatni az érintett településekre, de az utak nagy része is járhatatlan volt. Áram nélkül maradt hét mátrai falu, Mátraszentimre, Mátraszentlászló, Mátraszentistván, Fallóskút, Bagolyirtás, Galyatető és Mátraháza is.

A polgármester szerint mindez nem csak a turizmust veszélyezteti, hisz ilyen kiszámíthatatlan viszonyok közepette a forgalom is visszaesik. Nagyobb baj, hogy a több száz ágyas Mátrai Gyógyintézet is áram nélkül maradt, így azok sem kapták meg a szükséges kezeléseket, akik erre rászorultak. A főigazgató betegfelvételi zárlatot és látogatási tilalmat rendelt el arra hivatkozva, hogy a hóhelyzet miatt az intézet csak speciális járművekkel közelíthető meg, és áramszünet van. Közleményében súlyos válsághelyzetnek nevezte a történteket, amelynek időtartamát nem lehet megbecsülni.

Doros Judit

Lájkoljon minket a Facebook-on is!