Előző
Következő
új cikk

Belföld

Eladták az Indexet

Népszava-információ|2017. ápr 20. 18:38, frissítve: 2017. ápr 20. 21:25
[A+ A-]

Alapítványi tulajdonba került az Index.hu-t kiadó Index.hu Zrt. százszázalékos tulajdoni hányada csütörtökön, miután a Magyar Nemzetben és a HírTv-ben is érdekeltséggel bíró Pro-Ráta Holding Zrt. a 2014 februárjában kötött megállapodása alapján opciós jogát érvényesítette, és az így szerzett tulajdonát a "Magyar Fejlődésért Alapítványra" ruházta át - derült ki az Index.hu-n megjelent közleményből. Noha erről a tájékoztatás név szerint nem szólt, az Index ezzel közvetve Simicska Lajos médiabirodalma részévé vált. A közlemény szerint "az alapítványi tulajdonszerzés célja, hogy az Index.hu internetes portál vezető piaci pozíciója, minőségi tartalomgyártó tevékenysége, függetlensége, valamint minél szélesebb társadalmi elérése a továbbiakban is biztosított legyen".

Az Index.hu Zrt. százszázalékos tulajdonosváltásával egyidőben a társaság jelenlegi igazgatósági tagjai lemondtak tisztségükről, és az új tulajdonos "Magyar Fejlődésért Alapítvány" új igazgatósági tagokat nevezett ki határozatlan időtartamra Bodolai László ügyvéd, Nagy Ajtony Csaba ügyvéd és Kereszty Gábor közgazdász személyében, akik maguk közül az igazgatóság elnökévé Bodolait választották.

Próbáltuk elérni az új - közvetett - tulajdonost Simicska Lajost és Bodolai Lászlót is, miután azonban ezzel kudarcot vallottunk, Puskár Anett, a szintén Simicska-tulajdon Mahir Zrt. tanácsadója és a Közgép Zrt. szóvivője a Népszavát arról tájékoztatta, hogy a közleményen kívül nem kívánják kommentálni a tranzakciót. Forrásaink szerint a jövőhéten várható sajtótájékoztató az ügyben. A 24.hu szerint a tulajdonosváltást csütörtökön egy nem sokkal 17:45-kor kezdődő rendkívüli értekezleten jelentették be először, ám ezen csak az épületben még bent tartózkodók vettek részt, így sokan le is maradtak róla, noha a Népszavai forrásai szerint a szerkesztőség ülése még lapzártánk idején, késő este is zajlott. Az értekezleten Spéder Zoltán, az Index.hu volt tulajdonosa állítólag már nem is vett részt, mivel vele ezzel minden jogi kapcsolat megszűnt.

Sok rossz közül a legjobb forgatókönyv - minősítette a Népszavának a hírportál egyik dolgozója az ügyletet. A szerkesztőségben úgy tudják, hogy Simicskának volt egy opciós vételi joga az Indexre és lehívta azt, mielőtt Orbán Viktor kormányfőék megszerezhették volna a hírportált. Szerinte egyáltalán nem városi legenda volt, hogy a kormányoldal az Indexet is megpróbálta Habony Árpád érdekeltségébe vonni.

Simicska azt nem akarta, hogy az Index is Orbánéké legyen, ugyanakkor tudta, hogy ha közvetlenül ő lesz a tulajdonos, akkor föláll a szerkesztőség - mondta el lapunknak. Szerinte így jöhetett létre az alapítványi megoldás, az alapítvány élén a hírportál veterán jogászával, a szerkesztőség bizalmát élvező Bodolai Lászlóval. Ez alighanem azt jelentheti majd, hogy Simicska nyilván nem rak pénzt az Indexbe, hanem az alapítványnak kell majd valahogy boldogulnia. Arra a kérdésre, hogy a mostani döntés befolyásolhatja-e a szerkesztőség munkáját, forrásunk úgy vélte, hogy nem, továbbra is teljesen szabad kezük lesz. Forrásunk szerint Simicskának nem volt semmi különösebb célja az Index megszerzésével azon kívül, hogy Orbán ne szerezhesse meg azt is.

Kérdés csak az, hogy mi lesz velünk ezután, meddig tartható fenn ez az állapot - vetette fel forrásunk, sejtetve, hogy az RTL testére szabott reklámadó mintájára az Index.hu ellen is rövidesen megindulhat a fideszes törvényhozó gépezet.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!