Előző
Következő
új cikk

Külföld

Tüntetni nem elég

Népszava|2017. ápr 21. 05:30
[A+ A-]

Vidéken is folytatódtak a kormányellenes tüntetések FOTÓ: PROFIMÉDIA/JUAN CARLOS HERNANDEZ

Tízezrek vonultak Venezuelában a „minden tüntetések anyja” néven emlegetett kormányellenes demonstráción. A halálos áldozatok ellenére ismét utcára vonul a tömeg.

Alig két évszázada, hogy a venezuelaiak hátat fordítottak a spanyoloknak, és a függetlenség útjára léptek, s most, az independista mozgalom 207. évfordulóján a társadalom jó része ismét szembefordult a hatalommal. Az április 19-i nemzeti ünnepen tízezrek követeltek új választásokat, s Nicolás Maduro szocialista elnök lemondását. A szokásoknak megfelelően az elnök is mozgósította híveit a fővárosban, ám messze elmaradt az ellenzéki megmozduláson kialakult tömegtől.

A lapunknak nyilatkozó Jorge Olivares a főváros egyik fő autópályáján tiltakozott. „Három kilométer hosszú volt a tömeg a nyolcsávos autópályán. A kormány végül tankokkal tartóztatott fel minket. Elállták az utat, közben pedig könnygázbombákat hajítottak felénk” – mesélte a diák a tüntetés közben. Az elmúlt három hét demonstrációihoz hasonlóan szerdán is dulakodás alakult ki a város több pontján a hatóságok és az ellenzékiek között. Egy 17 éves fiút és 23 éves nőt lelőttek, valamint egy katona is életét vesztette. Összesen nyolcan haltak meg eddig a demonstrációkon.

„Ha nő az erőszak a tüntetéseken, akkor várhatóan abbamaradnak a demonstrációk. Ez a legnagyobb kihívás az ellenzék számára. A venezuelaiak nem szeretik az erőszakot, a korábbi tapasztalatok ezt mutatják” – mondta a Népszavának Julia Buxton, Venezuela-szakértő, a Közép-európai Egyetem (CEU) oktatója, aki szerint a mostani demonstrációsorozat azért is más, mint a hasonló, 2014-es elégedetlenségi hullám – akkor közel ötven ember vesztette életét –, mert a régiós helyzet sokat változott azóta: Brazíliában, Argentínában, s az Egyesült Államokban is „rezsimváltás” történt, a venezuelai gazdasági helyzet is „katasztrofálisabb”, s a caracasi kormány is megosztottabb. Nicolás Maduro népszerűtlenebb, mint valaha, hiszen őt okolják a gazdasági bajokért, s a súlyos élelmiszer- és gyógyszerhiányért. A népszerűségét nem növelte a kritikus hangok durva elhallgattatása sem. A mostani demonstrációs hullám is úgy alakult ki, hogy a Maduróhoz hű Legfelsőbb Bíróság március végén átvette az ellenzéki többségű törvényhozás jogköreit, s bár az általános felháborodás miatt a döntést hamar visszavonták, az emberek azóta is változást követelnek.

Julia Buxton szerint azonban a tüntetéssorozat aligha húzza ki az országot a krízisből. „Az egyetlen kiút az, ha tárgyalóasztalhoz ülnek a felek. Voltak nehezebb konfliktusok is a történelemben, amelyeket végül sikerült így lezárni. A lényeg az, hogy a nemzetközi közösség ösztönözni tudja a kormányt a dialógusra” – magyarázta Buxton, aki szerint az ellenzéken belül is akadnak olyan csoportok, amelyek elutasítják a párbeszédet a kormánnyal. Így nekik is közös nevezőre kell jutni, majd a társadalmat is meg kell győzni arról, hogy működőképes alternatívát nyújtanak a chávizmussal szemben. Sokan ugyanis ezért nem állnak be az ellenzék mögé, s többek között ezért is tudott fennmaradni az omladozó rendszer.

„Ha elfogadjuk az ellenzék érvrendszerét, miszerint a hadsereg, a rendőrség, az állami vállalatok, a bíróságok mind a kormány kezén vannak, akkor választ kellene tudniuk adni arra is, hogy mit tesznek mindezzel, ha ők kerülnek kormányra. Nagy probléma, hogy az ellenzéknek nincsenek tervei. Eddig nem sikerült elmondaniuk, hogy miként húznák ki Venezuelát a gazdasági válságból, vagy, hogy milyen összetételű lenne egy ellenzéki kormány. Az utóbbi éveket azzal töltötték, hogy a nemzetközi közösségnél lobbiztak, és egymással vitatkoztak, de a kormányzást nem tervezték meg” – magyarázza Buxton.

Trumpot támogatta a venezuelai kormány
Venezuela fél millió dollárral támogatta Donald Trump amerikai elnök januári beiktatását – derült ki csütörtökön nyilvánosságra került dokumentumokból. Az adományt a Citgo Petroleumon – a venezuelai állami olajvállalat amerikai leányvállalatán – keresztül ajánlotta fel a venezuelai kormány, írja a BBC. Nicolás Maduro eddig nem kommentálta a lépést, pedig érdekes volna, hiszen a venezuelai elnök gyakran vádolja az Egyesült Államokat Venezuela problémáiért.Körösi Ivett

Lájkoljon minket a Facebook-on is!