Előző
Következő
új cikk

Az I. világháború

Minden emigráns hazatérhet

Népszava-összeállítás|2017. ápr 21. 08:00
[A+ A-]

Hogy az említett emigránsok visszatérése előtt álló akadályt végleg el lehessen hárítani, elengedhetetlen valamennyi szövetségessel az erre vonatkozó egyezményt kötni

Ama nehézségekről szóló hírekre, amelyeket az angol és a francia, kormány gördített orosz emigránsok elé, akik visszatérni óhajtottak Oroszországba, a külügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy a kormány utasítást adott minden konzulnak, hogy valamennyi emigránsnak engedjék meg az Oroszországba való visszatérést.

Mindazonáltal nehézségek támadtak. Így például Zurabov képviselőt, a második duma tagját visszatartották, arra való tekintettel, hogy nemcsak az orosz ellenőrző lajstromba, hanem más szövetséges hatalmakéba is föl van véve. Amikor ez a tényállás kiderült, az angol kormánynál lépések történtek, hogy Zurabov képviselőnek azonnal biztosítsák a szabad költözködés jogát.

Arra, hogy az említett emigránsok visszatérése előtt álló akadályt végleg el lehessen hárítani, elengedhetetlen valamennyi szövetségessel erre vonatkozó egyezményt kötni.

Az ideiglenes kormány ebben az értelemben erélyes lépéseket tett és a konzulokat táviratilag értesítette, hogy ismerjék el minden emigránsnak azt a jogát, hogy hazatérhessen Oroszországba, tekintet nélkül arra, hogy milyen véleményt képvisel a háborúra vonatkozólag.

Népszava 1917. április 21.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!