Előző
Következő
új cikk

Belföld

"Hamis vádak" - A CEU ismét felszólította a kormányt

nepszava.hu|2017. ápr 20. 20:33
[A+ A-]

FOTÓ: Népszava

A törvényjavaslat első megjelenése óta egyetemünk mindvégig azt kérte a kormánytól, hogy kezdjen jóhiszemű párbeszédet. A párbeszéd célja az lenne, hogy mindkét fél részére elfogadható megoldást találjunk, mely lehetővé teszi munkánk folytatását Magyarországon. Ehelyett folyamatosan hamis vádakkal és téves állításokkal szembesülnünk. Itt az ideje annak, hogy a kormány hagyjon föl ezzel a magatartással, döntse el, hogy milyen álláspontot képvisel, és üljön le egyeztetni az egyetemmel - írta a CEU közleményében.

Jelen pillanatig semmilyen egyeztetésre, konzultációra vagy tárgyalásra nem került sor a kormány és az egyetem vezetése között, bár az egyetem több ízben megkereste a minisztériumok illetékes kormánytisztviselőit - jelezte a CEU.

"Kósa Lajos frakcióvezető úr 2017. április 19-én megfogalmazott állításaival kapcsolatban a következőket szögezzük le:

  • Nincs négy CEU. Egyetemünkhöz, mint más felsőoktatási intézményekhez is, kapcsolódnak külön jogi személyek (pl. a szakmai könyvkiadói tevékenységet, a kollégium üzemeltetését végző, vagy az ingatlanokat üzemeltető gazdasági társaság), de ezek nem egyetemként funkcionálnak, oktatási tevékenységet nem végeznek. Mivel ezen szervezetek tevékenysége szorosan kapcsolódik a CEU működéséhez, ezért a legtöbb szervezet nevében valóban szerepel a „CEU” megjelölés is, azonban a fenti szervezetek egyike sem összetéveszthető a Central European University-vel (CEU). Feladatuk az, hogy az egyetem tevékenységét segítsék. 

Az akkreditációval és diplomakiosztássak kapcsolatos állítások hamisak:

  • A New York Államban bejegyzett Central European University-t (CEU) a Middle States Commission on Higher Education akkreditálta. A New York Állam Oktatási Hivatala által lefolytatott, a CEU valamennyi képzésére kiterjedő programregisztráció és a Middle States Commission on Higher Education által végzett intézményi akkreditáció nem csak lefedi azt, amit Magyarországon programakkreditáción értenek, hanem annál többet is megkövetel minőségbiztosítás tekintetében. Mindezt a magyar Oktatási Hivatal ebben a témában közzétett tanulmánya is tartalmazza.
  • Semmilyen kft. nem ad ki CEU-s diplomát. Az amerikai diplomákat a Middle States Commission által akkreditált CEU bocsájtja ki, ezeken a diplomákon a Central European University neve szerepel. Megjegyezzük, hogy "Central European University Oktatási Kft." nevű jogi személy nem létezik.
  • A CEU nem egy „off-shore” egyetem. Az egyetem 25 éve működik Magyarországon, hasonlóan több tucat tekintélyes amerikai egyetemhez amelyek az Egyesült Államokon kívül működnek.

A felsőoktatási szféra hazai és nemzetközi szervezetei azt kérték a kormánytól, hogy tárgyaljon a CEU-val. A köztársasági elnök úr ugyancsak ezt kérte, amikor aláírta a törvényt. Mi is újra megismételjük, hogy a felsőoktatáshoz értő szakértők bevonásával folytatott párbeszédre van szükség - írták a közleményben.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!