Előző
Következő
új cikk

Külföld

Terror Párizsban - Nagyobb tragédiát akadályoztak meg

Népszava|2017. ápr 21. 08:19
[A+ A-]

Katonák a Champs-Elysée-n. Az elnökválasztáson különösen éberen ügyelnek majd a biztonságra FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/JEFF J MITCHELL

Azonosította a francia ügyészség azt a merénylőt, aki csütörtök este, Párizs jelképén, a Champs-Elysée-n agyonlőtt egy rendőrt, s további hármat megsebesített. A merénylőt sikerült megölni, Francois Hollande elnök terrorista háttérről tett említést. Az akciót az Iszlám Állam (IS) vállalta magára. Kiszámíthatatlan, hogy a választást hogyan befolyásolja az újabb franciaországi merénylet.

Videókat előző cikkünkben láthat!

Bekövetkezett az, amitől Franciaország legjobban tartott. A vasárnapi elnökválasztás finise nem az egyes jelöltek programjairól, hanem a terrorról, az öldöklésről, a félelemről szól. Mintha a szélsőséges iszlamisták újra és újra figyelmeztetnék a választókat arra, mennyire törékeny és sebezhető a társadalmuk. S ezzel talán éppen Marine Le Pennek, a jobboldali radikális Nemzeti Front elnökének akarnának kedvezni. A terror eddig mellékes téma volt a választási kampányban, s a menekült- és az iszlámkérdés is egyre jobban háttérbe szorult. Most azonban éppen az utolsó pillanatban kerülnek terítékre a populista Le Pen kedvenc témái.

Párizs 2015 januárja óta két pusztító merénylet színhelye is volt, összesen majdnem 150 halottal. Igaz, nem egyértelmű az sem, hogy a merénylet a szélsőségeseket segítené, hiszen az egyes terrorakciók után nem egyszer az összefogás, a hatalomhoz való húzás jellemzi a társadalmat. A közvélemény-kutatások alapján a legesélyesebbnek tartott elnökjelölt, Emmanuel Macron azt közölte, ha államfővé választanák, 10 ezer fővel emelné a rendőrség és a csendőrség létszámát. Francois Fillon konzervatív elnökjelölt pedig azt közölte, nem számít arra, hogy belátható időn belül feloldják a rendkívüli állapotot. A jobboldali radikális Marine Le Pen pedig kijelentette, a szélsőséges szalafisták azonnali kiutasítására van szükség.

A csütörtöki lövöldözés kapcsán a terrorellenes ügyészség kezdte meg a nyomozást. A francia médiában ilyenkor menetrendszerűen nyilatkozó Francois Molins államügyész azt közölte, a tettest azonosították, s már ismert volt a hatóságok előtt. Később bejelentették, az illető a 39 éves Karim Cheurfi, aki 1996 óta követett el különféle bűncselekményeket, a hatóságok azonban nem tartották számon a szélsőséges szalafisták között. A férfit 2005-ben ötéves börtönbüntetésre ítélték, miután két rendőrre és egy harmadik személyre rálőtt. Idén februárban ismét őrizetbe vették, azzal gyanúsították, hogy rendőrök életére akart törni, bizonyíték hiányában azonban elengedték. Átkutatták a férfi Párizs keleti elővárosában, Seine-et-Marne-ban található található lakását. Egyelőre nem utal nyom arra, hogy tettestársai lettek volna. Bér a sajtóban híre ment, hogy egy belgiumi iszlamistával állt kapcsolatban, ezt a brüsszeli hatóságok határozottan cáfolták.

FOTÓ: Getty Images, Jeff J Mitchell

FOTÓ: Getty Images, Jeff J Mitchell

Egy rendőr beszámolója szerint a merénylő gépkocsival érkezett a helyszínre, majd miután kiszállt, este 21 óra körül automatafegyverével tüzelni kezdett. Miután lelőtte az első rendőrt, továbbiak életére akart törni. Az akció néhány száz méterre a Diadalívtől történt. Ámokfutása során egy turista is könnyebben megsérült. A férfival végeztek a biztonságiak.

A merénylet után a Champs Elysée-t teljesen lezárták, s több metróállomásnál sem szállhattak ki az utasok. A hatóságok felszólították az embereket, hogy kerüljék el a környéket. Az akció során még nagyobb tragédia is történhetett volna, hiszen sokan sétáltak a híres párizsi utcán. Egy közeli étterem tulajdonosa rövid, de igen intenzív fegyverropogásról számolt be. „Megkértük a vendégeinket, hogy fáradjanak a pincébe” – fejtette ki.

A merényletért az Iszlám Állam (IS) vállalta a felelősséget propagandaoldalán, az Amakon. A közlés szerint az akciót „Abu Jussef, a Belga” hajtotta végre. A merénylet után Francois Hollande elnök összehívta a nemzetbiztonsági kabinetet, s terrortámadásról tett említést. Ellátogatott a helyszínre, s a rendőrök munkáját méltatta. Utalt arra, a biztonsági erők rendkívül nehéz feladatot látnak el. Mint mondta, a vasárnapi elnökválasztás során különösen éberen ügyelnek majd a biztonságra.

Matthias Fekl belügyminiszter pedig azt közölte, hogy a rendőrség hatalmas mészárlást akadályozott meg.

A merényletet épp akkor követték el, amikor a francia elnökjelöltek a France 2 televíziónak adtak interjúkat. Ezt követően Marine Le Pen, a szociálliberális Emmanuel Macron és a konzervatív Francois Fillon is bejelentette: lemondják minden péntekre tervezett választási gyűlésüket. Számos francia és nemzetközi politikus ítélte el az újabb franciaországi terrorakciót.

Az országban mind a mai napig rendkívüli állapot van érvényben. A 2015-ös és 2016-os terrorakciók során összesen 238 személy vesztette életét. A hét elején is sikerült egy véres merényletet megakadályozniuk a hatóságoknak. Egy férfinál olyan típusú robbanóanyagot találtak, mint amilyet az iszlamisták a 2015 novemberi vérfürdő során is bevetettek.

Lapszemle
Le Monde
Két éve az iszlamisták célpontja Franciaország. Állandósult a veszély. Ettől függetlenül nem szabad pánikba esniük az ország polgárainak, s nem eshetnek a „szemet szemért, fogat fogért”-elvet követő elnökjelöltek csapdájába sem. Nem szabad elfelejtkezni arról, hogy Franciaország jogállam.
Le Parisien
Ezúttal rendőrök voltak célkeresztben. Máskor katonák, karikaturisták, újságírók, amatőr zenészek, koncertező fiatalok, az egyszerű gyermekek, akik a tengerparti sétányon ballagnak. Állandóvá vált a fenyegetés, Az iszlám terror olyan, mint a nácizmus, a szélsőségeseknek nincs más érvük, csak az öldöklés.

Az elmúlt két év legsúlyosabb merényletei

2015 január – A Charlie Hebdo szatirikus hetilap szerkesztőségében két dzsihádista 12 embert mészárolt le. A támadás másnapján egy közeli barátjuk végzett egy rendőrnővel, majd egy zsidó szupermarketben túszejtés közben négy további személyt gyilkolt meg.

2015 június – Egy embert lefejeztek, többen pedig megsérültek egy gyárban, Lyon közelében. Francois Hollande francia elnök terrorista merényletnek nevezte a vérengzést.

2015 augusztus – Lövöldözés történt az Amszterdam-Párizs vonalon közlekedő vonaton, miután egy szélsőséges iszalmista gépfegyverrel és késsel felszerelkezve gyilkolni indult. A dzsihádistát azonban még időben sikerült feltartóztatniuk az utasoknak.

2015 november – Szélsőségesek összehangolt támadássorozatot indítottak egy éjszaka a francia főváros szívében: párhuzamosan követtek el merényleteket egy stadionban, több étteremben és egy koncertteremben. A terrorista akciókban 130 ember vesztette életét, több százan pedig megsérültek.

2016 július – A francia nemzeti ünnep alkalmából tartott ünnepségen a tömegbe hajtott egy teherautó Nizzában. A gázolás során 84 ember vesztette életét.

2016 július – Két fegyveres mise közben rontott be a Saint-Etienne-du-Rouvray-i templomba, majd túszul ejtette a papot, és négy hívőt. Mielőtt lelőtte volna őket a rendőrség, a dzsihádisták megölték a 84 éves papot.

Rónay Tamás

Lájkoljon minket a Facebook-on is!