Előző
Következő
új cikk

Külföld

Amerika megállítaná Orbánt

Népszava|2017. ápr 21. 09:58
[A+ A-]

John McCain szenátor is az aláírók között van. FOTÓ: Getty Images, Johannes Simon

Veszélyezteti a felsőoktatási intézmények és a tudományos élet szabadságát Magyarországon az Orbán-kormány által kezdeményezett, s a Fidesz-KDNP által megszavazott törvénymódosítás, amely a többi között ellehetetleníti az Amerikában is bejegyzett, s székhellyel rendelkező, ám Magyarországon működő Közép-európai Egyetemet (CEU) - áll abban az Orbán Viktornak küldött levélben, amelyet 11 amerikai szenátor jegyez, s amely előrebocsátja: a legmagasabb szinten foglalkozik a lex CEU ügyével az amerikai döntéshozatal.

Orbán Viktor megelégedhet: magas szinten foglalkozik vele az Egyesült Államok, hiszen az amerikai szenátus külügyi albizottságának tagja, Chris Murphy szenátor vezetésével külön munkacsoport alakult arra, hogy megvizsgálják a CEU-t veszélyeztető jogszabályt. "Figyelembe véve, hogy a magyar parlament legutóbbi jogalkotási tevékenysége már azzal fenyeget, hogy erőszakkal bezárják a CEU-t", még szerdán kétpárti munkacsoportot hoztak létre a szenátorok, akik egyúttal - egy április 19-i keltezésű levélben - fel is szólították a magyar kormányt, hogy tegyen lépéseket azért, hogy az intézmény Budapesten maradhasson. A munkacsoport levelet intézett Orbán Viktor miniszterelnökhöz, melyben a szenátorok súlyos aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy a lex CEU veszélyezteti az akadémiai szabadságot Magyarországon, továbbá hangsúlyozták azt is, milyen fontos szerepet tölt be a CEU a kulturális és tudományos kapcsolatok elősegítésében és erősítésében Magyarország és az Egyesült Államok között.

"A CEU egyike a legmagasabb rangú európai egyetemeknek, ezáltal pedig lehetőségek tárháza és presztízs a magyar állampolgárok számára is. Ez a jogszabály nemcsak veszélyezteti a tudomány szabadságát, hanem figyelmen kívül hagyja a CEU és a magyar emberek között régóta fennálló, erős kapcsolatot is" - fogalmaztak a szenátorok. "Ahelyett, hogy felsőoktatási intézményeket zárna be, a magyar kormánynak inkább bővíteni kellene a kétoldalú kapcsolatokat, s azon dolgozni, hogy megerősítve ezeket tovább bővítse a tanuláshoz valóhozzáférés lehetőségeit. Végső soron attól tartunk, hogy ez a jogszabály veszélyezteti a tudományos élet és a felsőoktatási intézmények valamennyiének szabadságát Magyarországon. Éppen ezért felszólítjuk arra, hogy keressen olyan megoldást a CEU ügyére, amely biztosítja, hogy az intézmény a helyén maradva továbbra is fontos központjaként működhessen a két ország közötti felsőktatási kapcsolatoknak" - írták a szenátorok Orbánnak.

Chris Murphy Connecticut demokrata szenátora vezeti a munkacsoportot, ő tette közzé a levelet is. Az Orbánnak címzett felszólítást Orrin Hatch, Utah republikánus (legrégebben szolgáló) szenátora , John McCain republikánus arizonai szenátor, Dianne Feinstein demokrata kaliforniai, a közismert Chuck Schumer, New York demokrata szenátora, továbbá Jeanne Shaheen demokrata New Hampshire-i, Jeff Merkley demokrata oregoni, Kirsten Gillibrand demokrata New York-i, Brian Schatz, aki Hawaii demokrata szenátora, Ed Markey demokrata Massachusetts-i, és Cory Booker demokrata New Jersey-i junior szenátor írta alá.

Figyelemre méltó, hogy a levél kétpárti összefogást mutat. A magyar kormánynak immár nehéz lesz azzal visszavágnia, hogy csupán a velük nem szimpatizáló demokraták támadják őket politikai okokból. A szenátorok (összesen százan) alkotják az amerikai törvényhozás felső házát, ezért szavuknak nagy a súlya. 

Biró Marianna

Lájkoljon minket a Facebook-on is!