Előző
Következő
új cikk

Belföld

Kisütött a nap a Mátrában, de a helyzet csak lassan javul

Népszava|2017. ápr 21. 11:20
[A+ A-]

Főleg kidőlt fák zárták el az utakat az elmúlt napokban MTI FOTÓ: Komka Péter

Heves megyében a Felső-Mátrában és a Bükk hegység egyes területein az utak járhatatlanná váltak, részben a havazás miatt, de döntően azért, mert a közutakat övező fák tömegesen dőltek az utakra, ezzel ellehetetlenítve a közlekedését. Több százan rekedtek a Felső-Mátra különböző településrészein. A szél és a rájuk fagyott vizes hó miatt kidőlő fák sok helyen a villanyvezetékeket szakítottak le, így nagyszámú fogyasztási helyen szűnt meg az áramszolgáltatás – írta péntek reggel a Heves Megyei Katasztrófavédelmi igazgatóság.

A közútkezelő a hétvégén is folyamatosan végzi a helyenként akár 50-70 cm-t is elérő hóréteg eltakarítását. Pénteken délelőtt még mindig szünetelt az áramszolgáltatás Mátraháza, Kékestető, Galyatető, Mátraszentlászló, Mátraszentistván, Mátraszentimre, Fallóskút, Bagolyirtás és Parádsasvár egyes részein, amely negyvenhét fogyasztási helyet érint: a szám azonban a folyamatos változik az újabb és újabb fakidőlések miatt. Az Egererdő Zrt. szakemberei a katasztrófavédelem tűzoltó egységeivel, valamint a Kékes Kutató Mentő Alapítvány önkénteseivel szerda óta dolgoznak, hogy megtisztítsák és járhatóvá tegyék az utakat: több esetben kellett az erdőben rekedt, életveszélyes helyzetbe került emberek mentését megszervezni.

A rendőrség és a közútkezelő speciális járművekkel pénteken délelőtt tíz órától megkezdte a Mátra szállodáiban rekedt vendégek elszállítását, a hotelek többsége a hétvégén egyelőre nem fogad újabb vendégeket.

Várhatóan hétfőre áll helyre a rend a 380 ágyas állami Mátrai Gyógyintézet áram nélkül maradt mátraházi és kékestetői részlegeiben. Szókovács Péter az intézmény kommunikációért felelős szakembere a Népszavának azt mondta: továbbra is betegfelvételi és látogatási tilalom van érvényben, de a bent fekvők megkapják a szükséges ellátásokat, nem maradnak el a kezelések, s működik az élelmezést biztosító konyha is. A saját, és áramszolgáltatótól kapott aggregátorokkal egyelőre megoldják az elektromos ellátást.

Doros Judit

Lájkoljon minket a Facebook-on is!