Előző
Következő
új cikk

Fotó

Győztest hirdettek a világ legnagyobb fotóversenyén

nepszava.hu|2017. ápr 21. 13:25
[A+ A-]

Az Év Fotósa elismerést és a győzelemmel járó 25 000 dolláros pénzdíjat a belga fotográfus, Frederik Buyckx nyerte el a "Fehér Világ" című képsorozatával.

Tegnap este bejelentették Londonban a Sony World Photography Awards 2017 nyerteseit. A világ legnagyobb fotóversenyére több mint 227 000 nevezés érkezett mintegy 183 országból. Az Év Fotósa elismerést és a győzelemmel járó 25 000 dolláros pénzdíjat a belga fotográfus, Frederik Buyckx nyerte el a "Fehér Világ" című képsorozatával.

A képre kattintva galéria nyílik!

„Számomra a tájképek jelentik a fotóművészet esszenciáját, ezért is választottam ezt a képsorozatot. Sokan nem fordítanak elég figyelmet rájuk, pedig a természet létezésünk középpontja.  Ezeket a komoly művész által készített gyönyörű felvételeket egyszerűen csak élvezni kell.  Remélem, ez az elismerés megihleti a világ fotóművészeit és ezután az élet árnyoldalát bemutató munkák mellett egyre többen fogják ábrázolni a természet páratlan szépségét is." – mondta Zelda Cheatle, a Professzionális kategóriákat elbíráló szakmai zsűri elnöke.

Frederik Buyckx a londoni díjátadó ceremónián vette át az Év Fotográfusa elismerést és az ezzel járó 25 000 dolláros pénzdíjat.  A gálán, ahol nemzetközileg elismert fotósok vettek részt, a többi Professzionális kategória győzteseit, valamint a Nyílt, Ifjúsági és Diák versenyek nyerteseinek névsorát is kihirdették. 

Rendkívül büszke vagyok az idei Év Fotósa Díj kiválasztottjára.  Úgy érzem sok esetben a fotóművészek fényképeikkel inkább sokkolni akarják a közvéleményt, mintsem megörökítsék azt a szofisztikált eleganciát, azt a gyönyört, amire a fotózással képesek lehetünk. A fotográfia mint médium legszebb oldalát megragadni borzasztóan nehéz feladat." – mondta Scott Gray, a World Photography Organisation vezérigazgatója.

Az idei évben 10. évfordulóját ünneplő Sony World Photography Awards évről évre elismeri és díjazza a tavalyi év legjobb kortárs fotómunkáit.  A fotópályázat a fotóipar egyik legnagyobb presztízsű versenye, amely mindenki számára nyitott és ingyenes, és amely minden győztes és shortlistes fotósnak lehetőséget jelent arra, hogy karrierjének új lendületet adjon.  

AZ ÉV FOTÓSA DÍJ GYŐZTESE – FREDERIK BUYCKX, BELGIUM

A belga De Standaard hírlap szabadúszó fotósa, Frederik Buyckx 1984-ben született Antwerpenben.  Buyckx munkásságát nemzetközi bemutatókon és kiállításokon is megismerhette a közönség. Fényképe legutóbb a ZEISS Photography Awardon shortlistes volt.

Frederik Buyckx "Fehér Világ" című képsorozata a balkáni térség, Skandinávia és Közép-Ázsia távoli területein készült, ahol az emberek elszigetelten, a természet törvényeivel dacolva élnek napról napra.  „A természet különös átalakuláson megy keresztül, ha eljön a tél. Egy új időszak következik, ahol a hó és jég uralkodik ameddig a szem ellát, ezért az itt élő embereknek és az állatoknak muszáj alkalmazkodniuk a túlélés érdekében. Fotósorozatommal az elmúlás elleni küzdelmet szeretném bemutatni." – mondta Frederic Buyckx.

A PROFESSZIONÁLIS KATEGÓRIA GYŐZTESEI ÉS DÖNTŐSEI

Egy nemzetközileg elismert, szakértőkből álló bizottság választotta ki a tíz Professzionális kategória legjobb fotósorozatait. A győztes és döntős fotóművészek névsora a következő:

  • Építészet kategória győztese: Dongni, Kína

2. helyezett - Julien Chatelin, Franciaország / 3. helyezett - Diego Mayon, Olaszország

  • Konceptuális kategória győztese - Sabine Cattaneo, Svájc

2. helyezett - Gao Peng, Kína / 3. helyezett - Alexander Anufriev, Oroszország

  • Kortárs kérdések kategória győztese - Tasneem Alsultan, Szaúd-Arábia

2. helyezett - Li Sony, Kína / 3. helyezett - Lorzenzo Maccotta, Olaszország

  • Aktuális ügyek és hírek kategória győztese - Alessio Romenzi, Olaszország

2. helyezett - Joe Raedle, Egyesült Államok / 3. helyezett - Ivor Prickett, Írország

o    Mindennapi élet kategória győztese: Sandra Hoyn, Németország

2. helyezett - Christina Simons, Izland / 3. helyezett - Alice Cannara Malan, Olaszország

  • Tájkép kategória győztese: Frederik Buyckx, Belgium

2. helyezett - Kurt Tong, Egyesült Királyság / 3. helyezett - Peter Franck, Németország

o    Környezet kategória győztese: Will Burrard-Lucas, Egyesült Királyság

2. helyezett - Ami Vitale, Egyesült Államok / 3. helyezett - Christian Vizl, Mexikó

o    Portré kategória győztese: George Mayer, Oroszország

2. helyezett - Romina Ressia, Argentína / 3. helyezett - Ren shi Chen, Kína

  • Csendélet kategória győztese: Henry Agudelo, Kolumbia

2. helyezett - Shinya Masuda, Japán / 3. helyezett - Christoffer Askman, Dánia

  • Sport kategória győztese: Yuan Peng, Kína

2. helyezett - Eduard Korniyenko, Oroszország / 3. helyezett - Jason O'Brien, Ausztrália                                                                                                    

A NYÍLT KATEGÓRIA GYŐZTESE – ALEXANDER VINOGRADOV, OROSZORSZÁG

Alexander Vinogradov "Mathilda" című munkája nyerte el a Nyílt kategória Év Fotósa címét és az ezzel járó 5000 dolláros pénzdíjat.

A moszkvai amatőr fotós, Alexander Vinogradov portréfelvételén egy fiatal lány látható, amelyet Luc Besson filmje, a Leon, a profi ihletett.  A Nyílt kategória győztesét március 28-án a bizottság vezetője Damien Demolder brit újságíró, fotóművész jelentette be.

AZ ÉV IFJÚSÁGI FOTÓSA KATEGÓRIA GYŐZTESE – KATELYN WANG, AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOK

Az idei évben a mindössze 16 éves, Los Angeles-i Katelyn Wang nyerte az Év Ifjúsági Fotósa címet. A 12-19 éves fiatalok számára nyitott verseny nevezőinek feladata az volt, hogy egyetlen képpel mutassák be mit jelent számukra a „Szépség".

Wang a chilei Torres del Paine Nemzeti Parkban készült "A világ tetején" című fotója gyönyörűen örökíti meg Pehoé-tavat körülölelő tájat. 

AZ ÉV DIÁK FOTÓSA KATEGÓRIA GYŐZTESE – MICHELLE DAIANA GENTILE, ARGENTÍNA

A 21 éves Michelle Daiana Gentile, az Escuela de Fotografía Motivarte tanulója nyerte az Év Diák fotósa címet. Az "Egyetlen remény" című, lenyűgözően szép képsorozata a kiírásban megadott "Érzelmek" témát dolgozza fel, amelynek hű ábrázolása érdekében tíz napot töltött el egy régi papírgyár dolgozói társaságában Argentínában. 

Munkásságával Gentile 30 000 euró értékű Sony digitális képalkotási eszközöket nyert egyeteme számára.

A FOTÓZÁS MŰVÉSZETÉHEZ KIEMELKEDŐEN HOZZÁJÁRULÓK DÍJ GYŐZTESE – MARTIN PARR

A díjátadó ceremónián egyedi vizuális kifejezőkészségéért a híres brit fotóművész, Martin Parr vehette át a Fotózás Művészetéhez Kiemelkedően Hozzájárulók Díját.

A Fotózás Művészetéhez Kiemelkedően Hozzájárulók Díját eddig Mary Ellen Mark, William Eggleston, Eve Arnold, Bruce Davidson, Marc Riboud, William Klein, RongRong & inri, Elliott Erwitt és Phil Stern nyerték el.

 

Lájkoljon minket a Facebook-on is!