Előző
Következő
új cikk

Belföld

Tarlós mellébeszél kameraügyben

Népszava|2017. ápr 22. 05:03
[A+ A-]

Illusztráció: Tóth Gergő/Népszava

Tarlós István nejének büntetése robbantotta ki a közterület-felügyeletek elleni méltatlan támadást. Valójában azonban a főpolgármester elfelejtette, hogy ő szokott felhatalmazást adni a szabályszegések kamerás bírságolására.

Az iskolakerülésről is szóló 2012-es salátatörvényben található meg a bizonyítéka annak, hogy nem a kerületi közterület-felügyeletek felelőssége, ha eddig netán valóban szabálytalanul bírságoltak volna a hatáskörükbe utalt esetekben, kamerafelvételek alapján. Jelenleg a törvények az irányadók, azokból azonban nem olvasható ki, hogy jogsértő lenne a bírságolási gyakorlat.

Tarlós az autósok büntetésével kapcsolatban korábban azt is mondta, benne nem indulat, hanem értetlenség van. A főpolgármester korábban úgy vélte, nem működhetnek úgy a kerületi közterület-felügyelők, mint „a legrosszabb időkre emlékeztető önkéntes rendőrök”. (Az önkéntes rendőröknek egyébként sohasem volt önálló bírságolási joga – a szerk.)

Tarlós és Pető György, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóág (FÖRI) igazgatója mostanában arról beszélnek, hogy a közterület-felügyelők nem bírságolhatnak a felügyeletek által üzemeltetett térfelügyeleti rendszerek alapján. A Népszava viszont megtalálta az erről szóló egyik határozatot – melyekből vélhetően minden kerületre vonatkozó létezhet -, s melyet Tarlós István jegyzett. Azért módosították a VII. kerület és a fővárosi önkormányzat között a közterület-felügyeleti feladatok megosztása tárgyában kötött megállapodást, hogy lehetővé tegyék a kerületnek térfigyelő kamerák telepítését a közúti közlekedési bírságolási intézkedéseinek alátámasztására fővárosi főútvonalon. A dokumentumok egyértelműek: Tarlós a FÖRI-re ruházta saját jogkörét, amit a cég érvényesített is.

Azt már a „közteres” törvény is kimondta, hogy a közterület-felügyelő kép- és hangfelvételt készíthet. Az eszközeik típusát, biztonsági szintjét törvény nem szabályozza. Téves az az értelmezés, hogy mérésügyi hitelesítésre lenne szükség, hiszen az csak a traffipaxokra vonatkozik. A közterületi kamera ugyanis nem mér semmit. A képfelvevőt a felügyelet üzemelteti és kezeli. Azok elhelyezéséről és a megfigyelt közterületről tájékoztatja a rendőrséget. A kihelyezésről egyébként nem a felügyelet, hanem az önkormányzat képviselő-testülete dönt.

Ezen túlmenően – épp a BRFK vezetőjének kérése alapján – a kerületi kapitányságok heti parancsnoki értekezletének állandó résztvevője a helyi közterület-felügyelet vezetője is – tudta meg a Népszava. Éppúgy, ahogyan a BRFK-n a FÖRI vezetője is ott ül. Felmerült a kérdés, hogy az elmúlt években miért nem találták sehol, semmikor, még a rendőrségen sem aggályosnak a közteresek több tízezres számú bírságolási gyakorlatát egészen addig, míg Tarlós főpolgármester feleségét meg nem büntették? Az ügyben releváns, meglapozott, értékelhető jogi álláspontot a rendőrség nem is alakított ki és tudomásunk szerint nincs is szándékában- ismervén a megalapozó jogszabályokat.

Forrásaink szerint a Belügyminisztérium követhetett el mulasztásos jogsértést, amiért nem tett lépéseket a jogharmonizáció érdekében. Jelenleg a hatályos törvények az irányadók, azokból azonban nem olvasható ki, hogy jogsértő lenne a bírságolási gyakorlat.

Egy biztos csupán: Tarlósék félrevezetik a közvéleményt.

Veress Jenő

Lájkoljon minket a Facebook-on is!