Előző
Következő
új cikk

Külföld

Háború készül a Balkánon ?

Népszava|2017. ápr 21. 19:03
[A+ A-]

Pristina és Tirana egyértelműen kifejezésre juttatta, hogy céljuk a Nagy Albánia létrehozása. Ez azonban csak egy nagy balkáni háború eredményeként valósulhat meg, jelentette ki Aleksandar Vulin. 

A szerb kabinet-miniszter szerint „Brüsszelnek ezzel tisztában kell lennie”.

„Pristina és Tirana nyíltan megmondta, mi a cél: egy „Nagy Albánia” létrehozása és az összes albán egyesítése, függetlenül attól, hogy hol élnek, egyetlen, nagy etnikai térségbe. Ez a cél csak egy nagy balkáni háború révén valósítható meg, és ezzel Brüsszelnek is tisztában kell lennie” mondta Aleksandar Vulin. Hozzátette: „ha ezt az EU még csak el sem ítéli, és nem közli, hogy az ilyen magatartást meg fogja büntetni, akkor viselnie kell minden, jövőbeni eseménnyel kapcsolatos felelősséget.”

"Amikor Brüsszelből ennyire óvatos válaszok érkeznek, amelyek majdnem megértést tükröznek Edi Rama haragjával és egy balkáni háború fenyegetésével kapcsolatban, amikor számítani lehet arra, hogy Hashim Thaci is színre lép, hiszen látja, hogy az ilyen magatartás büntetlen marad. Várható, hogy ő is előáll és felveti egy háború lehetőségét” mondta Aleksandar Vulin.

Hashim Taci nyilatkozatával kapcsolatban, amely szerint „minden, a térségben élő albán egy állam keretei között fog élni, ha az EU Koszovót kizárja” a miniszter hangsúlyozta: Hashim Taci, aki jelenleg Koszovó elnöke, egy háborúban, terroristaként vált közszereplővé, és „nem is várható, hogy bármilyen más nyelven értsen”.

Aleksandar Vulin megismételte, hogy bármiféle jövőbeni összecsapásért az EU viseli majd a felelősséget. 

"A felelősség már nem Albánia vagy Pristina vállán van. Már tudjuk, hogy ők mindig is egy ’Nagyobb Albániáról’ álmodtak és mindig is arról fognak álmodni, és mindent meg is tesznek, hogy az létrejöjjön, ha nem állítják meg őket, ha nem büntetik meg őket, mielőtt megpróbálják. Pristina és Tirana egyaránt világosan közölte, mi a célja. ’Nagyobb Albániát’ akarnak, minden albán egyesítését, függetlenül attól, jelenleg hol élnek, egyetlen etnikai térbe. A felelősség most Brüsszel vállán van”.

Edi Rama albán miniszterelnök e hét elején azt mondta: nem zárhatja ki annak lehetőségét, hogy egy „unió” jön létre Koszovó és Albánia között. A felvetést később Hashim Taci is megismételte.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!