Előző
Következő
új cikk

Külföld

A lengyel kormányfő nem harcolni akar az EU-val

nepszava.hu|2017. ápr 22. 13:19
[A+ A-]

FOTÓ: Carl Court/Getty Images

Beata Szydło miniszterelnök leszögezte: Varsó „minden fontos európai kérdésben” megállapodást keres, amennyiben a lengyel elvárások teljesülnek. 

"Noha brüsszeli kapcsolataink esetenként bonyolultak, készek vagyunk valamennyi fontos európai kérdésben kölcsönös engedményeket tartalmazó megállapodásra jutni” mondta Beata Szydło a befolyásos német újság, a Frankfurter Allgemeine Zeitung pénteki száma részére adott nyilatkozatban.

„Ezek a megállapodások azonban kölcsönös engedményeken kell, hogy alapuljanak és megfelelően figyelembe kell venniük a lengyel elvárásokat és érdekeket” tette hozzá a lengyel miniszterelnök.

Beata Szydło szerint a lengyelek csak e feltételek teljesülése esetén alkotnának kedvező véleményt az EU-ról és csak ekkor nem csatlakoznának azoknak az országoknak az „egyre növekvő” csoportjához, amelyek „hangot adnak az Európával kapcsolatos kétségeiknek”.

Figyelmeztetett arra is, hogy „egy megosztott EU egyben egy legyengült EU is”.

A lengyel miniszterelnök kijelentette: az európai projekt jövője „nagymértékben” függ a Varsó és Berlin közötti kapcsolatok alakulásán. „Gazdasági együttműködésünk, amely évről évre bővül, csak egyik ok a sok közül” tette hozzá Beata Szydło, aki a német kancellárral, Angela Merkellel együtt nyitja meg az ipar fejlődését bemutató Hannoveri Vásárt.   

Ebben az évben Lengyelország a Hannoveri Vásár, a világ egyik legnagyobb ilyen rendezvényének társ-országa. 

Lájkoljon minket a Facebook-on is!