Előző
Következő
új cikk

Belföld

Félbeszakították a Nyugati téri CEU-ellenes tüntetést (videó)

nepszava.hu|2017. ápr 22. 19:25, frissítve: 2017. ápr 22. 21:55
[A+ A-]

FOTÓ: Vajda József/Népszava

"Elég volt! Stop Soros Army" - ez a felirat fogadta szombat kora este Budapesten, a Nyugati téren azokat, akik a CEU és Soros György elleni megmozdulásra érkeztek. A néhány CEU-ellenes tüntető mellett tucatnyi ellen-ellentüntető ligetvédő is megjelent a helyszínen, akik a Kétfarkú Kutyapárt rendezvényén is részt vettek. Egyikük félbe is szakította a főszervező beszédét, amikor biciklivel begurult a színpad elé.

Noha a - "CEU-s vircsaft elleni demonstráció!" néven meghirdetett - tüntetést a szervezők szerint támogatta a Betyársereg, A Magyar Nemzeti Gárda, A Szkíta Motorosok, az Identitás Generáció, és a Munka Becsületéért Alapítvány is, meglehetősen​ kevesen jöttek el. Úgy 50-100, jobbára fekete ruhát viselő fiatalember jelent meg.

A demonstráción - uniós és magyar zászlóval - felbukkant több ismert baloldali aktivista is. Őket rendőrkordon választotta el a szélsőjobboldali tüntetőktől.

A tüntetők Koncz Zsuzsa Ég és föld között című számával hangoltak a CEU-ellenes tüntetésre, majd elénekelték a magyar himnuszt. Ezután elkezdték a beszédeket is, ezzel egy időben elkezdett esni az eső is.

A főszervező beszédét - aki arról szónokolt, hogy Soros György a magyarok ellensége - félbeszakította egy ellen-ellentüntető. A férfi bekiabált, biciklivel begurult a színpad elé, és azt hangoztatta, hogy nem ért egyet ezzel a tüntetéssel.

Kilenc óra előtt a CEU-t és a Sorost bíráló beszédek még tartottak, de egyre kevesebb volt a tüntető: bő egy órával a kezdés után már csak 30-40-en hallgatták a szónokot.

Az atv.hu élőben közvetítette háromnegyed 9-ig a Soros és CEU-ellenes tüntetést:

Tián Pál, az Értünk Értetek Keresztény Mozgalom szóvivője a "nemzetellenes megmozduláscunami" ellen tiltakozva arról beszélt, hogy az egyetem melletti tüntetéseken "Budapest lakosságának öt százaléka hőbörög", ráadásul a résztvevők zöme külföldi. Hangsúlyozta, megmozdulásukkal nem Orbán Viktort támogatják, kormányváltást szeretnének, de jobbról, "békében és boldogan akarunk élni Magyarországon, magyarként", és "nem akarjuk a liberális anarchiát". 

MTI Fotó: Mohai Balázs

MTI Fotó: Mohai Balázs

Bertha Szilvia, a mozgalom elnöke szerint a CEU-nál sokkal nagyobb problémák vannak az országban, így az emberek 99 százalékát nem érdekli ez a kérdés, hiszen milliók küzdenek a túlélésért.

Poszpischek Tamás, a labdarúgó szurkolói csoportok szervezetének képviselője azt hangsúlyozta, nem szeretnék, ha túl sokáig, például a jövő évi választásokig tartana ez "a liberális Woodstock", már csak azért sem, mert a CEU nem országos ügy.

 MTI Fotó: Mohai Balázs

MTI Fotó: Mohai Balázs

 

Lájkoljon minket a Facebook-on is!