Előző
Következő
új cikk

Külföld

Ferenc pápa bírálta az EU menekültpolitikáját

Népszava-információ|2017. ápr 23. 16:00
[A+ A-]

FOTÓ: Vatican Pool/Getty Images

Koncentrációs táborokhoz hasonlította egy mártírok emlékére rendezett szertartáson Ferenc pápa a görögországi menekültközpontokat Ferenc pápa.

Mint mondta, e táborokban rengeteg embert szorítanak be egy kis területre. Az egyházfő emlékeztetett arra, hogy 2016-ban menekültekkel találkozott Leszbosz szigetén. Egy muzulmán férfi arról számolt be, feleségét keresztény hite miatt ölték meg.

A menekültek számára kialakított görögországi regisztrációs központoknál hónapok óta igen feszült a helyzet. A szigeten jelenleg 13800 menekült tartózkodik, akik elsődlegesen Németországban szeretnének letelepülni. Görögország további részein 50 ezerre tehető a menekültek száma. Ferenc pápa az EU menekültpolitikáját is bírálta. Dicsérettel illette ugyanakkor egyes uniós tagállamokat – Görögországot, Olaszországot – nagyvonalú menekültpolitikájuk miatt. Hozzátette, a bevándorlás Európa érdeke is.

A mise után szabadon beszélve a pápa kijelentette, miközben nem születnek gyerekek, "kaput zárunk a migránsok előtt, ez öngyilkosság". Hozzátette, hogy kegyetlenség a "hajókkal érkezőket" bántani és kihasználni, elegendő lenne, ha minden család egy-egy embert befogadna. 

Ferenc pápa a római Tevere folyó szigetén, a Szent Bertalan-templomban mutatott be misét. A templomot 1999-ben II. János Pál az új vértanúknak szentelte, ahol a modern kor mártírhalált halt keresztényeinek ereklyéit őrzik, közöttük a nácizmus és a kommunizmus áldozataiét. 

A szertartáson többek között megemlékeztek Paul Schneiderről, az 1939-ben a buchenwaldi táborban megölt református lelkészről, Jacques Hamel atyáról, akit tavaly nyáron a franciaországi Rouenben szélsőséges muzulmánok terrorista támadásban lefejeztek. Megemlékeztek az első világháborúban meggyilkolt örmény és szíriai keresztényekről, a Mexikóban a húszas években megölt keresztényekről, a spanyol polgárháború, a kommunizmus és nácizmus áldozatairól, a korrupció, a szervezett bűnözés, a járványok miatt vagy a szegények szolgálata közben életüket veszítő keresztényekről, valamint az 1996-ban Algériában lefejezett trappista szerzetesekről, a Szíriában túszul ejtett papokról, az Egyiptomban virágvasárnap elkövetett terrorista merénylet kopt keresztény halottjairól. 

A Szent Egyed közösség szervezte megemlékezésen Ferenc pápa a humanitárius folyosókon Olaszországba érkezett menekültek egy csoportjával is találkozott, akiket a katolikus közösség és az olaszországi valdens egyház juttatott Itáliába. Ferenc pápa április végén látogat Egyiptomba, ahol a keresztény közösséggel is találkozik.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!