Előző
Következő
új cikk

Belföld

Totális korrupció a letelepedési kötvény - Újabb bizonyíték

nepszava.hu|2017. ápr 24. 10:02
[A+ A-]

Mint emlékezetes, az államháztartásnak hasznot nem igazán hozó, ám egyesek zsebeit szépen kitömő program 2013-ban a Fidesz akkori frakcióvezetőjének bábáskodásával indult el. Rogán Antal egyéni képviselőként ( hogyan máshogy...) nyújtotta be a javaslatot be a gazdasági bizottsághoz, amelynek akkori elnöke ugyancsak a kormánypárti politikus volt. A törvény szerint tartózkodási, később letelepedési engedélyt az az Európai Unión kívüli külföldi állampolgár kaphat, aki igazolja, hogy ő vagy a cége legalább 300 ezer euróért letelepedési államkötvényt vett. Így szabadon mozoghatott a schengeni országok között is.

A nem kormánybarát sajtó rendre foglalkozott és foglalkozik az egyik legelképesztőbb, durván korrupciógyanús, és nemzetbiztonsági aggályokat is felvető biznisszel,  a legújabb epizóddal most a Magyar Nemzet rukkolt elő. 

Mint írják, a lap birtokába került egy olyan szerződés, amelyet egy kínai állampolgár kötött egy letelepedési kötvényeket forgalmazó offshore céggel. A dokumentumból kiderül, hogy a Rogán Antalhoz, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterhez köthető ügyvédi iroda ötezer eurót, azaz másfél millió forintot kap minden egyes letelepedni szándékozó kínai ügyféltől.

Kosik Kristóf ügyvéd többször járt el Rogán Antalnak, valamint Habony Árpádnak, a kormányfő informális tanácsadójának a megbízásából, a lap úgy tudja, hogy ráadásul ő írta a letelepedésikötvény-programot lehetővé tevő jogszabály módosítását is 2012-ben. Csak a múlt év végéig több mint 4700 ilyen állampapírt jegyeztek le, vagyis „Rogán Antal ügyvédje” akár hatmilliárd forintot is kereshetett a programmal.

A Magyar Nemzet értesüléseire hivatkozva feljelentést tesz a másfél milliós kifizetések miatt Szigetvári Viktor,  az Együtt Országos Politikai Tanácsának elnöke, aki leszögezi: kizárólag a korrupció az alapja annak a konstrukciónak, melyben a Rogán Antal és Habony Árpád strómanjaként eljáró ügyvédnek színlelt szolgáltatást “vásárolva" kell másfél millió forintot fizetnie minden letelepedni kívánónak. Ezt a rendszert meg kell szüntetni, és bíróság elé kell állítani a felelősöket.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!