Előző
Következő
új cikk

Belföld

Visszakúszna a Néppárthoz a Fidesz

Népszava-információ|2017. ápr 25. 20:35
[A+ A-]

Az Európai Parlament korábbi ülése Illusztráció: Christopher Furlong/Getty Images

A magyar kormánypártok szokatlan kompromisszumkészségéről árulkodik az a levél, amelyet a Fidesz európai parlamenti (EP-) delegációja küldött kedden, egy nappal a képviselőtestület Magyarországról szóló plenáris vitája előtt a néppárti EP-képviselőknek. A Népszava birtokába jutott dokumentum kiemelten hangsúlyozza a Fidesz és személyesen Orbán Viktor európai elkötelezettségét. A hosszú e-mail szerzői a Klubrádiót az “élénk, versenyképes magyarországi média” részének nevezik, és közösséget vállalnak a balliberális francia elnökjelölt, Emmanuel Macron javaslataival is.

Levelükben a Fidesz EP-képviselői a politikai innováció élharcosainak nevezik pártjukat és Orbán Viktor miniszterelnököt. Hazai népszerűségüket azzal indokolják, hogy miközben új ösvényeken jártak és merész újításokat tettek, folyamatosan konzultáltak a lakossággal, nem csak a négyévenként esedékes parlamenti választások alkalmával. A több oldalas e-mailben a képviselők hosszan sorolják a Fidesz-kormány 2010 óta elért a vívmányait, az eredmények között említve a kedvező gazdasági adatokat, az új alaptörvény elfogadását és az Európai Unió külső, schengeni határainak a védelmét. “Merész és gyakran szokatlan megoldásaink miatt mi, és különösen Orbán Viktor miniszterelnök, folyamatos támadások alatt álltunk” - írják.

Ezután meghökkentő beismerés következik: “Nem vagyunk tökéletesek, nem minden kísérletünk járt sikerrel, de rugalmasak vagyunk és készen állunk arra, hogy tartalmas párbeszédet kezdjünk országunk és Európa jövőjéről. Ezért döntött úgy Orbán Viktor miniszterelnök, hogy holnap csatlakozik hozzánk, hogy megvitassuk a számunkra fontos kérdéseket. Mindig úgy véltük, hogy a konfliktusok kezelésének sokkal jobb módszere a tárgyalás, mint az egyoldalú nyilatkozattétel, a kettős mérce alkalmazása, az alaptalan híresztelések terjesztése vagy az ellenzéki bírálatok kritikátlan elfogadása”.

“Szeretnénk megerősíteni, hogy pártunk és miniszterelnökünk elkötelezett európai” - folytatódik a levél.  “A javítás szándékával bíráljuk az európai intézmények egyes intézkedéseit. Azért tesszük, hogy túléljük a csapásokat. Nagyon messze állunk azoknak a táborától, akik Európa elpusztításán dolgoznak. Úgy véljük, hogy az uniónak lényegesen át kell alakulnia, hogy megfeleljen az előtte álló kihívásoknak. A Római Nyilatkozat szellemében kívánunk részt venni az élénk vitában és Európa újragondolásában, ahogyan azt Macron elnökjelölt javasolja az unió egyik jelentős alapító államának képviseletében”.

A fideszes EP-képviselők egyúttal nyugtatják frakciótársaikat: Magyarország és kormánya az utóbbi időben mindig tiszteletben tartotta a közösségi szabályokat. A vitákat kölcsönös megelégedésre és az Európai Bizottság jóváhagyásával oldották meg. “A klub tagjai vagyunk, elfogadtuk a tagsággal járó kedvezményeket és terheket” - állították, hozzátéve, hogy ha a szükség úgy hozta, megváltoztatták a már elfogadott törvényeket, visszaállították a közösségi jognak nem megfelelő rendelkezéseket.

A levélben a képviselők védelmükbe veszik a nemzeti konzultációt, a civilekről szóló jogszabálytervezetet és a CEU törvényt is. A kérdőív és a kampány hangvételét érő bírálatokra reagálva megjegyzik: egy “élénk és sokszínű politikai vitában” óhatatlanul egyenes beszédet kell használni. Szerintük Magyarországon az ellenzék is ezt alkalmazza.

A magyarok a leginkább EU-pártiak az Unióban - írják. Ez szerintük nagyrészt az Európai Unióról indított nyílt és őszinte nemzeti konzultációk következménye. A CEU-val kapcsolatban azt állítják: senki sem akarja bezárni az egyetemet, a szabályokkal egyenlő versenyhelyzetet szeretnének teremteni a felsőoktatásban.  “Emlékeztetnénk arra, amikor a magyar ellenzék és az európai sajtó kórusban szajkózta Neelie Kroes-szal (az akkori illetékes biztossal - a szerk.) egyetemben, hogy bezárták “az ellenzék utolsó megmaradt hangját”, a Klubrádiót. “A rádió szerintük valójában sohasem állt le, az ma is az “élénk és versenyképes média része Magyarországon” - szögezték le furcsa büszkeséggel.

Levelük végén a Fidesz EP-képviselői megismétlik: “Követünk el hibákat, nem vagyunk tökéletesek és készen állunk a kijavításukra. Ezért további nyílt és egyenes tárgyalásokra van szükség”.

 

Lájkoljon minket a Facebook-on is!