Előző
Következő
új cikk

Belföld

Tiborcz barátjának kedvezhet Pécs önkormányzata

Népszava|2017. ápr 28. 05:06
[A+ A-]

Több tömbben akár 600-700 lakás is épülhet az egyetem melletti területen

Feltűnően gáláns szabályokat hozott egy remek adottságú pécsi telek beépítésére a város jobboldali vezetésű önkormányzata. A telek tulajdonosa jó kapcsolatot ápol a kormányfő vejével.

Pécsi ingatlanfejlesztők hetek óta beszélnek arról, hogy az önkormányzat kormánypárti vezetése a szívéhez közel álló befektetőknek kedvezett a város építési szabályzatának módosításával, mindeközben ez a változás más kivitelező beruházókat kedvezőtlenül érint.

A módosítás által „nyertes”, másfél hektáros telek a belváros határán fekszik, két forgalmas út találkozásánál, szemben a Pécsi Tudományegyetem orvosi karának főépületével. A több mint tíz éve üresen álló ingatlan adottságait nagyban javítja az: az egyetem, de főleg az orvosi kar a következő években több külföldi diákot szeretne idevonzani, s ha ez a – kormány által milliárdokkal támogatott – terv megvalósul, akkor az említett telek alkalmasnak tűnik arra, hogy ott lakásokat építsenek a külhoni hallgatóknak. Március végéig az ingatlan 50 százaléka volt beépíthető, s az itt emelt házak 12 és fél méter magasságig „nőhettek”, a közelmúltban hatályba lépett rendelet viszont 60 százalékos beépítettséget és 20 méteres magasságot engedélyez. Így a telken több tömbben akár 600-700 lakás is építhető. A rendelet sokat javít a telek értékén, hisz a korábban kialakítható lakásszám csaknem duplája fér el az ingatlanon.

Ráadásul a környező, kisebb telkek helyzete romlott valamelyest. Azok továbbra is legfeljebb 50 százalékban beépíthetők, s egy ház hasznos belső területe eztán sem haladhatja meg a 900 négyzetmétert. És amin szigorít a rendelet: mostantól egy épületben nem lehet hétnél több lakás. Eddig a lakásszám nem volt limitált.

A pécsi ingatlanbefektetők közül néhányan úgy látják, hogy a rendeletmódosítás az orvosi karral szemközti telek gazdáját preferálja, a környékbeliek rovására. Ezt az érzést erősíti, hogy a telek a pécsi bejegyzésű U-CampUs Zrt. tulajdona, amit az Orbán Viktor vejével, Tiborcz Istvánnal jó kapcsolatot ápoló Czéh-Tóth Márk birtokol. Hogy Czéh-Tóthot kegyeltje a mostani rezsimnek, annak több jele is volt, így például az, hogy 2013-ban a vállalkozó – trafikos múlt nélkül is – öt dohánybolthoz jutott.Az előbbiekről Berkecz Balázs, Szigetvár főépítésze, az Együtt alelnöke írt a blogjában. Berkecz figyelmét pécsi építésztervezők hívták fel a rendeletmódosítás kettősségére, s a politikus fontolgatta is, hogy feljelentést tesz hivatali visszaélés gyanújával. Aztán elállt szándékától, mivel úgy vélte, hogy a rendeletből ugyan mindenki számára sugárzik a részrehajlás, ám ez nem elegendő a bűncselekmény bizonyítására.

Lapunk tudósítója is szembesült azzal, hogy a pécsi ingatlanbefektetők gyanakodva elemzik a rendeletmódosítást. Egyikük arról beszélt, hogy U-Campus telkétől 400 méterre, egy 534 négyzetméteres telken épít 9 lakásos társasházat, s ha most kérné erre az engedélyt, legfeljebb 7 lakásost építhetne, ami a bevételét tízmilliókkal, a hasznát pedig milliókkal mérsékelné. Mások arról szóltak, hogy ezután készülnek még építeni, s a rendelet érzékenyen érinti őket.

Az előbbieket megismerve szerettünk volna beszélni Pécs főépítészével, illetve a rendeletváltozásban szerepet vállaló képviselőkkel a változás okáról, városfejlesztési logikájáról, ám csak arra volt lehetőségünk, hogy írásban tegyük fel kérdéseinket. A városháza írásos válasza szerint az orvosi karral szemközti telken azért engedtek a korábbinál nagyobb épületmagasságot, mert a környéken évtizedek óta tízemeletes panelok állnak, s azokhoz egy hatszintes tömb jobban illeszkedik, mint egy 3-4 szintes ház, emellett a 20 méteres magasság városképileg szerencsésen összeköti a tízemeleteseket a közeli kertvárosias utcákkal. A beépíthetőséget amiatt engedték 60 százalékra emelni, mert így lesz elegendő hely az itt épülő házban lakók autóinak. A polgármesteri hivatal nem is titkolja, hogy ezt az ingatlant jobb helyzetbe akarták hozni, s ennek oka az, hogy a városvezetés arra számít, pár év múlva 3 ezerrel több külföldi diák tanul az egyetemen, s ez a telek ideálisnak tűnik diákszálló építésére.

Ebből kiindulva a közeli, kisebb telkeken is lehetne társasházakat emelni a jómódú diákoknak. Ezért adódik a kérdés: a többi telek esetében miért a korlátozás? A polgármesteri hivatal válasza erre az, hogy a kertvárosias övezetben fellendült a lakásépítési kedv, ám ez túlzott beépítéshez vezethet, ami az ott lakók körében ellenérzést vált ki. A sűrű beépítésből adódó konfliktusokat kívánták megelőzni a 7 lakásos korlátozással.

A családi házas övezet lakói nyilván nem örülnének, ha a szomszédos telkeken 10-15 lakásos társasházak épülnének diákoknak. Vagyis van logika abban, hogy a két forgalmas út találkozásnál fekvő, nagy méretű telek gazdája kap lehetőséget diákszálló építésére. Bár tény, hogy ez a telek is kőhajításnyira van a családi házaktól. A városvezetés logikája azonban városépítészeti szempontból méltányolható.

Pécsett sokan még is gyanakodva konstatálták a rendeletmódosítást. A gyanakvásról ezúttal talán nem is a városvezetés tehet, hanem az, hogy országszerte rendszeresen a kormánykapcsolatokkal rendelkező vállalkozások visznek el minden lehetőséget a többiek elől, s ez a tapasztalat azt súgja a pécsieknek, hogy itt sem történhetett más.

Ungár Tamás írása a Népszavának

Lájkoljon minket a Facebook-on is!